Najbolje je, da se navadite jemati tabletke ob določenem delu dneva. Za tiste bolj pozabljive pa obstajo tudi opomniki z SMS-sporočili na mobilni telefon. Foto: MMC RTV SLO
Najbolje je, da se navadite jemati tabletke ob določenem delu dneva. Za tiste bolj pozabljive pa obstajo tudi opomniki z SMS-sporočili na mobilni telefon. Foto: MMC RTV SLO

V navodilih piše, da obstaja možnost zanositve, če sem v tednu pred izpuščeno tabletko imela spolne odnose. Piše tudi, naj se posvetujem z ginekologinjo. Zelo me skrbi, zato prosim, da mi pomagate z nasvetom.


S pozabljanjem kontracepcijskih tabletk je največ zmede, še posebej, ker se glede na količino hormonov v tabletki in časovni okvir jemanja (torej dneva mesečne terapije) navodila razlikujejo. Najbolj pomembno je, da pri vseh tabletkah izpuščeno tabletko vzamemo v manj kot 24 urah po tistem, ko smo jo pozabili, oz. prej kot v 48 urah po zadnji zaužiti tabletki. Najbolj varno je, da med eno in drugo tabletko ne mine več kot 36 ur, torej odmerek zamaknemo za največ 12 ur. Če je odmerek zdravila zamaknjen, potem obstaja možnost, da pride do ovulacije in posledično do morebitne zanositve. Če je zamik med 36 in 48 urami, je čas za zanositev prekratek in urgentna kontracepcija (torej kontracepcija "za potem") ni potrebna, pri razmiku več kot 48 ur pa do zansitve lahko pride, še posebej, ker je spermij v nožnici lahko aktiven do tri dni po spolnem odnosu. V vsakem primeru pa, če je med eno in drugo tabletko minilo več kot 36 ur, priporočamo dodatno uporabo kondoma za teden dni, hkrati pa tabletke jemljemo naprej, kot je predpisano.

Verjetno se vam zdijo takšna navodila precej zapletena, čeprav sem jih poenostavila. Najbolje je, da se navadite jemati tabletke ob določenem delu dneva, na primer zjutraj ob umivanju zob. Za tiste bolj pozabljive pa obstajo tudi opomniki z SMS-sporočili na mobilni telefon. Ponujajo jih vodilni proizvajalci kontracepcijskih tabletk.