Mejno povišan krvni tlak lahko navadno s spremembo življenjskega sloga uspešno znižamo ali pozdravimo. Foto: EPA
Mejno povišan krvni tlak lahko navadno s spremembo življenjskega sloga uspešno znižamo ali pozdravimo. Foto: EPA


Odgovorila vam bom bolj na podlagi svojega splošnega medicinskega znanja. Z visokim krvnim tlakom in njegovimi posledicami se namreč podrobneje ukvarjajo internisti (kardiologi, internisti za hipertenzijo in bolezni ožilja). Nič ne pišete, kakšne so vrednosti vašega krvnega tlaka, koliko ste stari, visoki, težki ... Zato bodo tudi odgovori splošnejši.

Mejno povišan krvi tlak (torej zmerno povečanje tlaka od 140-150/85-90 mmHg) lahko navadno s spremembo življenjskega sloga uspešno znižamo ali pozdravimo. V te ukrepe spada prenehanje kajenja, ureditev vrednosti holesterola v krvi (predvsem dvig vrednosti HDL), znižanje telesne teže (če je le ta povečana), izogibanje daljšemu stresu, uživanje uravnotežene, manj slane prehrane, opustitev ali vsaj zmanjšanje vnosa alkoholnih pijač, povečanje telesne aktivnosti (ukvarjanje s kardiovaskularno vadbo vsaj 30 min/dan; sem šteje tudi hoja po stopnicah namesto uporaba dvigala) ...

Če se ob upoštevanju in izvajanju teh ukrepov vrednost krvnega tlaka znova normalizira, potem zdravil ne potrebujete. Če zdravnik ugotovi hudo povišanje krvnega tlaka (nad 180/100 mmHg), je zdravljenje z zdravili nujno potrebno, da se izognemo poškodbam organov in organskih sistemov.

Svetujem vam, da se ob naslednjem obisku pogovorite z vašim zdravnikom in ga poprosite, naj vam razloži, zakaj vam je predpisal določeno vrsto zdravil in ali obstaja kakšna alternativna možnost zdravljenja, ki bi ustrezala vaši psihofizični kondiciji.