Od mirovanja je v veliki meri odvisna uspešnost celjenja in s tem tudi uspeh operativnega posega. Foto: Reuters
Od mirovanja je v veliki meri odvisna uspešnost celjenja in s tem tudi uspeh operativnega posega. Foto: Reuters

Zanima me vaše mnenje o samem posegu ter kakšen je uspeh (okrevanje, zapleti). Za psa je baje okrevanje boleče, zato me zanima, kako mu lahko olajšam bolečine in s čim naj ga hranim (ribje oziroma lososovo olje naj bi bilo dobro za kosti).




Okrevanje je po takem posegu precej dolgotrajno, priporoča se omejitev aktivnosti vsaj osem tednov po posegu. Od mirovanja je v veliki meri odvisna uspešnost celjenja in s tem tudi uspeh operativnega posega. Prognoza je pri teh posegih običajno dobra, odvisna pa je tudi od starosti psa, upoštevanja navodil veterinarja in pa tudi stopnje prisotnosti morebitnih degenerativnih sprememb v sklepu.

Z veterinarjem - ortopedom, ki bo poseg opravil, se čim podrobneje pogovorite o vsem, kar vas zanima ali skrbi. Prav on najbolje pozna vašega ljubljenca in vam bo lahko najbolje svetoval tudi glede postoperativne nege. Po operacijii bo vašemu ljubljencu gotovo predpisal ustrezno protibolečinsko terapijo.

Vsekakor pa je prav, da vaš kuža po posegu v sklepno tkivo prejema dodatke prehrani ali pa posebno hrano, ki vsebuje naravne snovi, kot so glukozamin, hondroitin sulfat in EPA (eikozapentanojska kislina), ki pomagajo obnavljati sklepno tkivo, predvsem hrustanec in mažejo sklep. Obstaja že celo posebna tovarniško pripravljena hrana poizvajalca Hill's, in sicer Prescription Diet Canine j/d, ki vsebuje vse omenjene snovi in v veliki meri pomaga obnavljati sklepni hrustanec ter izboljša gibljivost sklepov. To hrano vam prav tako priporoči vaš veterinar, pri katerem jo lahko tudi kupite. Poleg tega je pomembno ohranjati tudi optimalno telesno težo ljubljenca. Vsako povečanje telesne teže namreč poveča tveganje za prekomerno obremenitev sklepov in tako poslabša okrevanje ter pripomore k nadaljnjim obolenjem sklepov, kot je vnetje sklepov ali artritis.

Želim vam čimprejšnje in uspešno okrevanje.