Mačko obvezno odpeljite k veterinarju, ki bo s pregledom ugotovil, kaj je težave povzročilo. Foto: EPA
Mačko obvezno odpeljite k veterinarju, ki bo s pregledom ugotovil, kaj je težave povzročilo. Foto: EPA

Naša mačka, ko je v hiši, sama prosi, da ji odpremo vrata, da potrebo opravi zunaj. Zdaj pa nima časa počakati, da bi ji odprli vrata in bi šla ven, zato se je že zgodilo, da je kar v hiši opravila malo potrebo. Kot sem že omenila, se to dogaja pogosto in v majhnih količinah. Je to lahko vnetje mehurja ali kaj drugega? Ji lahko sama kako pomagam ali pa je treba muco peljati k veterinarju?


Težave z uriniranjem, ki jih opisujete pri vaši muci, kažejo na obolenje spodnjih sečil ali t. i. FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease), kjer sta običajno prizadeta sečni mehur in sečnica. Poleg pogostega uriniranja se lahko pojavljajo tudi napenjanje oziroma značilna zgrbljena drža, ki nakazuje boleče uriniranje, glasno mijavkanje med poskusi uriniranja, uriniranje je pogosto in pogosto le v kapljicah, mačka hodi na potrebo tudi izven mačjega stranišča, si liže odprtino sečnice, včasih je v urinu prisotna tudi kri.

Mačko obvezno odpeljite k veterinarju, ki bo s pregledom ugotovil, kaj je težave povzročilo. Pogost vzrok obolenja spodnjih sečil so sečni kamni in kristali, redkeje tudi bakterijske okužbe, velikokrat pa vzrok ostane nepojasnjen in se bolezen lahko ponavlja. Poleg anamneze in kliničnega pregleda bo veterinar opravil še odvzem urina (s stiskanjem mehurja ali s kateterizacijo), po potrebi pa morda še ultrazvok in/ali rentgensko slikanje za potrditev morebitnih sečnih kamnov. Če so vzrok sečni kamni ali kristali, je le-te treba raztapljati (odvisno od vrste kristalov oz. kamnov), tako da se s posebnimi terapevtiki in dietno prehrano spremeni kislost urina, za preprečevanje sekundarnih okužb živali običajno predpišejo tudi antibiotike.

Vaši muci želim čimprejšnje okrevanje!