Zadnjih nekaj metrov pred ciljem. Foto: Reuters/posnetek zaslona
Zadnjih nekaj metrov pred ciljem. Foto: Reuters/posnetek zaslona

Učiteljica plavanja Jasmine Harrison je za to, da je sama preveslala skoraj pet tisoč kilometrov dolgo pot med Kanarskimi otoki in Antigvo, potrebovala 70 dni, tri ure in 48 minut, poročajo britanski in ameriški mediji. Kot je pojasnila po pristanku na Karibih, se je za izziv odločila, ko je pred dvema letoma gledala zaključni del Talisker Whisky Atlantic Challengea, nato pa se po skoraj dveh letih priprav tega lotila še sama.

Čeprav gre za nevaren izziv, pa ni niti razmišljala, da bi ga opravila v skupini ali paru, je dejala za Guardian. saj je vajena samote in ji ta tudi ustreza, je navedla. Po dosežku zdaj upa, da bo njeno dejanje "v navdih mladim, da se lahko česa lotijo tudi sami".

Potovanje je tako prilagodila le sama sebi in si tudi sama – glede na svoje razpoloženje oz. počutje – odrejala urnik. Če je deževalo, je dejala, je rajši ostala pod palubo, če je bilo vreme primerno, pa je veslala tudi del noči. Načeloma se je sicer držala principa, da je veslala po dve uri skupaj, nato dve uri spala.

Po dobrih dveh mesecih na morju pravi, da ji bodo za vedno ostali "lepi in grdi spomini", a vseeno ceni, da je dobila priložnost pobegniti od vsakdana: "Z ničimer se ne more primerjati. Da pobegneš od vsega, od družbenih omrežij, slabih novic, od dobesedno vsega." Vseeno je z družino ostajala v stikih s pomočjo satelitskega telefona, z mamo sta se slišali vsak dan, je še pojasnila.

Ponosna nova lastnica svetovnega rekorda. Foto: Reuters/Posnetek zaslona
Ponosna nova lastnica svetovnega rekorda. Foto: Reuters/Posnetek zaslona

Kljub temu pa potovanje ni bilo zgolj dopustovanje – med drugim si je le dva tedna pred pristankom poškodovala komolec, ko ji je ogromen val prevrnil plovilo, skoraj bi trčila z ladjo, poleg tega pa je vseh 70 dni jedla (čeprav svojo najljubšo hrano) le čokolado, nutelo in arašidovo maslo. "Mislim, da sem pojedla okoli 40 kilogramov čokolade," je v smehu dejala po pristanku.

Harrisonova, ki je s potovanjem zbirala tudi denar v dobrodelne namene in na koncu zbrala dobrih 10.000 evrov, je tako "premagala" dozdajšnjo rekorderko, Američanko Katie Spotz, ki je potovanje čez Atlantik opravila med 3. januarjem in 14. marcem 2010, ko ji je bilo 22 let. Absolutni rekorder po starosti (oz. mladosti) pa je Lukas Haitzmann, ki je potovanje končal leta 2019, ko je bil star 18 let.