Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Foto: EPA
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Foto: EPA

Booking je že zdaj prevladujoča hotelska spletna agencija v Evropskem gospodarskem prostoru, saj je presegla 60-odstotni tržni delež, so sporočili iz Bruslja. Konkurenca nanj ne more izvajati dovolj velikega cenovnega pritiska, zaradi česar lahko Booking hotelom zaračunava višje provizije od njih.

"Bookingov prevzem eTraveli bi okrepil prevladujoč položaj Bookinga na trgu spletnih potovalnih agencij in verjetno povzročil višje stroške za hotele in morda tudi potrošnike," je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Švedska spletna platforma eTraveli se osredinja na ponujanje poletov in upravlja več spletnih mest za primerjavo cen letalskih vozovnic, kot sta Gotogate in MyTrip, poroča Deutsche Welle. Booking bi s prevzemom tako postal tudi glavna evropska spletna agencija za ponujanje poletov, so poudarili v Bruslju.

Booking je sicer predlagal več ukrepov, s katerimi bi odpravil skrbi EU-ja na področju konkurenčnosti, vendar ti po mnenju Bruslja niso bili zadostni. "Prepovedi prevzemov so sicer redke. Današnja odločitev predstavlja šele prvo letošnjo združitev podjetij," je še poudaril Reynders.

Podjetje Booking.com s sedežem v Amsterdamu je hčerinska družba podjetja Booking Holdings, ki ima sedež v ZDA. Pod okriljem Bookinga delujejo tudi potovalne spletne strani Kayak, Priceline in Agoda.