Klasična fotografija Firenc z znamenito stolnico, imenovano Duomo. Foto: Pixabay
Klasična fotografija Firenc z znamenito stolnico, imenovano Duomo. Foto: Pixabay

V Nemčiji rojena Cecilie Hollberg, direktorica muzeja Galleria dell’Accademia, v katerem je shranjen tudi znameniti Michelangelov kip David, je za La Repubblico dejala: "Enkrat, ko mesto postane prostitutka, je zelo težko, da se spremeni nazaj v devico. Firence so čudovito mesto, zato bi si želela, da se znova vrne domačinom, ne da ga turizem potepta." Pritožila se je tudi nad tem, da so običajne trgovine v mestu zamenjale prodajalne spominkov, ki vse po vrsti ponujajo enako ceneno robo.

A Cecilie Hollberg ni optimistična, da se bo število obiskovalcev v tem toskanskem biseru v kratkem zmanjšalo. Dejala je: "Bojim se, da je za mesto že prepozno. Če ne bomo res hitro stopili na zavoro in ukrepali, ne vidim več upanja."

Med bolj obleganimi znamenitostmi je tudi most Ponte Vecchio čez reko Arno, na katerem so nanizane prodajalne. Foto: Pixabay
Med bolj obleganimi znamenitostmi je tudi most Ponte Vecchio čez reko Arno, na katerem so nanizane prodajalne. Foto: Pixabay

Iz galerije so nato poslali sporočilo, v katerem se je direktorica opravičila za uporabo "napačnih besed". "Kar sem mislila s svojo izjavo, je to, da bi morale biti Firence zgled za vso državo, kako voditi vse bolj ozaveščeni turizem, izogniti pa bi se morali instantnemu turizmu," je zapisala.

A njeno opravičilo veljakov ni pomirilo. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je ocenil, da so bile njene izjave "žaljive" do Firenc in celotne Italije, obenem je tudi napovedal ukrepanje, poroča Guardian. Proti Cecilie Hollberg se je obrnila tudi podžupanja Firenc Alessia Bettini, ki se je vprašala: "Če je mesto prostitutka, so torej Firenčani otroci prostitutke in turisti stranke prostitutke?" Nekdanji premier Matteo Renzi, trenutni senator iz Firenc, pa je dejal, da bi se morala Nemka "opravičiti ali odstopiti".

Benetke bodo poskusile z vstopnino

A direktorica firenške galerije je le ena v vrsti izpostavljenih ljudi v Italiji, ki so izrazili zaskrbljenost zaradi vpliva nenadzorovanega turizma, zlasti v mestih, kot so Firence in Benetke, v katerih sta zgodovinski mestni središči vse leto natrpani z obiskovalci. Potem ko je Unesco lani opozoril, da bi lahko Benetke izgubile vpis na seznam kulturne dediščine, so oblasti lani objavile načrte, da bodo aprila začele preizkušati sistem izdajanja vstopnic, s katerim bodo poskušale nadzorovati število obiskovalcev.