Marko Maučec iz podjetja Escapebox je povedal, da je v njihovi ekipi ideja za prvi escape muzej tlela že nekaj časa. Igra ne poteka le v eni sobi, temveč po celotnem muzeju, kar bo obiskovalcem omogočilo nadgradnjo izkušnje obiska muzeja, saj vsebina temelji na zgodbah in na tradiciji tega območja.

V. d. direktorja Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik je pojasnil, da obisk Kajžnkove hiše, v kateri predstavljajo bivanjsko kulturo 19. stoletja, v preteklih letih ni dosegal pričakovanj. Zato so iskali načine, da bi hiši dali novo energijo.

Muzej bo odprt od četrtka do nedelje med 9. in 17. uro.

Vstopnica za escape muzej bo za odrasle stala 10 evrov, za šoloobvezne otroke pa šest evrov.

Poleg tega v destinacijo Kranjska Gora vabijo še druge novosti, od nove ferate do novega butičnega hotela.

Rezervacije za naprej kažejo dobro
Kot je na današnji novinarski konferenci v Ratečah povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, je poletna sezona v polnem zagonu. Že prenočitve v prvih štirih mesecih letošnjega leta kažejo, da se nadaljujejo trendi rasti iz predkoronskih časov, saj že presegajo številke iz leta 2019. Tudi rezervacije za naprej kažejo dobro, tako da bo do sredine septembra Kranjska Gora praktično polno zasedena.

Foto: Turizem Kranjska Gora
Foto: Turizem Kranjska Gora

Se je pa spremenila struktura gostov. Meje so se znova odprle in največ tujih gostov prihaja iz Avstrije, Italije in še zlasti Nemčije.

V Kranjski Gori zadnji dve leti opažajo, da je ne le pozimi, temveč čez vse leto tudi več gostov iz držav nekdanje Jugoslavije, zlasti Hrvaške in Srbije. Pozna pa se manjši padec števila gostov iz Velike Britanije, Španije in Francije.

Že nekaj let opažajo velik porast obiska z osebnimi vozili. V Kranjski Gori so se na to odzvali konec lanskega leta z uvedbo novega parkirnega režima z omejevanjem časa parkiranja in parkirninami, poskrbeli pa so tudi za vrsto novih parkirnih mest. "V zadnjih 15 letih si za to dejansko nismo sistematično prizadevali, letos pa smo zagotovili dodatnih 350 parkirnih mest," je povedal Veber in poudarila zlasti dodatna parkirišča v Jasni in novo parkirišče v Gozdu - Martuljku.

Sorodna novica Dolina Vrat po asfaltiranju doživela prometni kaos

Posebna letošnja pridobitev je tudi asfaltirana cesta v dolino Vrata, ki pa turističnim delavcem, prebivalcem in obiskovalcev trenutno povzroča precej težav, saj država še ni poskrbela za prometni režim z omejitvijo prometa. Zato se pojavljajo velike težave s pretočnostjo ceste in če se situacija v kratkem ne bo izboljšala, bo občina morala ukiniti javni avtobusni prevoz v dolino, ki ga je uvedla to poletje prav z namenom, da bi prometno razbremenila to priljubljeno alpsko dolino.

Ta mesec se bodo začela dela za izgradnjo novega parkirišča v Mojstrani, ki naj bi služilo tudi kot izhodišče za dolino Vrata. Na lokaciji igralnice Korona ob Pišnici v Kranjski Gori pa bodo ta mesec odprli novo postajališče za avtodome z 19 parkirnimi mesti in nadstandardnimi parcelami ter storitvami. Veber je vesel, da bodo tako po več letih prizadevanj ustrezno poskrbeli tudi za ta segment gostov.

Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Nove kolesarske in sprehajalne poti
Ob spodbujanju trajnostne mobilnosti se urejajo nove kolesarske in sprehajalne poti. Med temi je nova pešpot med Mojstrano in Hrušico, kjer nastaja tudi nova ferata Dobršnik. Kot je pojasnil Veber, se želi Kranjska Gora čim bolje povezati z Jesenicami, ki so vstopna točka za prihode z vlaki.

Ta konec tedna naj bi poletna sezona stekla tudi na kranjskogorskih žičnicah, kjer zaradi večjih vzdrževalnih del in zamud pri dostavi rezervnih delov poletno sezono začenjajo pozneje kot običajno, bo pa obiskovalce pričakal prenovljen kolesarski park. Zamude so tudi pri gradnji nove štirisedežnice Vitranc 2, kjer trenutno poteka polaganje kablov med spodnjo in zgornjo postajo sedežnice.

Nov butični hotel
Ena izmed pomembnih pridobitev Kranjske Gore je nov butični hotel Milka ob jezeru Jasna, kjer so lastniki poskrbeli za celovito prenovo prejšnjega gostinskega in turističnega objekta.