Če gre verjeti mitu, se je na obalah Cipra rodila grška boginja Afrodita. Foto: EPA
Če gre verjeti mitu, se je na obalah Cipra rodila grška boginja Afrodita. Foto: EPA

Prekletstvo je zapisano na svinčeni plošči, na kateri med drugim piše Naj te boli penis, ko se boš ljubil, je za lokalni časnik Cyprus Weekly povedal francoski profesor Pierre Aubert, vodja atenske arheološke šole. Na plošči je podoba moškega, ki v desni roki drži nekaj, kar je podobno peščeni uri. Napis na plošči je iz 7. stoletja našega štetja, ko je bilo na otoku že uveljavljeno krščanstvo, zato Aubert domneva, da se napis nanaša na čarodeje in vrače, ki so se obdržali po koncu poganskega obdobja.

Sredozemsko zavetje
Starodavno mesto Amathus (blizu današnjega mesta Limassol) so približno 1500 let pred našim štetjem ustanovili Feničani (oziroma ga je, če verjamemo legendi, ustanovil eden od Herkulejevih sinov). V antiki je bil Amathus to, čemur bi danes rekli "zaželen kos nepremičnine". Lega na pečini je dostop oteževala naključnim roparjem, obenem pa ni ovirala trgovcev in popotnikov, ki so pripotovali prek Sredozemskega morja.

Mesto je obogatelo z žitom in rudniki bakra. V času starih Rimljanov je bilo prestolnica pokrajine, njegov razcvet je trajal do 7. stoletja našega štetja, v 12. stoletju pa so ga prebivalci zapustili. Do konca 19. stoletja, ko so se začela izkopavanja, je bilo mesto bolj ali manj pozabljeno.