Strasbourg, kjer je uradni sedež Evropskega parlamenta, ima najboljši božični sejem. Foto: EPA
Strasbourg, kjer je uradni sedež Evropskega parlamenta, ima najboljši božični sejem. Foto: EPA

Bralci portala bruseljske neprofitne organizacije European Best Destinations, ki se ukvarja s promocijo kulture in turizma v Evropi, so za mesto z najboljšim božičnim sejmom izglasovali Strasbourg v srcu Alzacije, francoske regije z najmočnejšim nemškim vplivom, ki naj bi bil celo dom prvega božičnega drevesca.

Tamkajšnji čudoviti semenj je klasika. Christkindelsmärik ponuja praznične dobrote že od leta 1570, kar ga dela za najstarejšega v Franciji. Poleg številnih okraskov in daril na stojnicah ponujajo tudi kuhano vino (vin chaud), topel pomarančni sok, sladkan z medom, bredele (alzaške maslene piškote različnih okusov) in maennele (možici iz sladkega testa).

Skoraj 72.000 ljudi, ki so sodelovali v anketi, je na drugo mesto uvrstilo nemško mesto Aachen, na tretje pa nam bližnji Dunaj, čeprav so bila v izbor uvrščena tudi večja mesta, kot je London. Med prvih deset se je uvrstilo največ nemških mest (Aachen, Nürnberg, Dresden in Köln), celoten seznam najboljših božičnih sejmov pa si lahko ogledate spodaj.

1. Strasbourg, Francija
2. Aachen, Nemčija
3. Dunaj, Avstrija
4. Nürnberg, Nemčija
5. Lille, Francija
6. Dresden, Nemčija
7. Bruselj, Belgija
8. Köln, Nemčija
9. Manchester, Velika Britanija
10. Praga, Češka

V galeriji je nekaj utrinkov iz prazničnega Strasbourga.