Matera je eno najslikovitejših mest na jugu Italije. Največja znamenitost mesta so zagotovo jamska bivališča, ki so izkopana v živo skalo. Foto: Pija Svetec
Matera je eno najslikovitejših mest na jugu Italije. Največja znamenitost mesta so zagotovo jamska bivališča, ki so izkopana v živo skalo. Foto: Pija Svetec
Matera
Prvi prebivalci naj bi se v Materi naselili že v paleolitiku. Foto: Pija Svetec

Prav zato je igralec in režiser Mel Gibson za snemanje svojega filma Kristusov pasijon izbral Matero, kjer so posneli prizore križanja. Film je leta 2004 razburil del javnosti, ki ga je kritizirala, ker naj bi promoviral antisemitizem, a je bil kljub temu velika uspešnica. Že pred tem pa je v Materi leta 1965 svoj film Evangelij po Mateju, ki obravnava podobno temo, posnel italijanski režiser Pier Paolo Pasolini.

Hiše vdolbene v skale
Prvi prebivalci naj bi se v Materi naselili že v paleolitiku. Globok kanjon s številnimi jamami in previsnimi stenami je bil takrat idealen prostor za naselitev. Ljudje so živeli v jamah, ki so jih tekom časa širil v notranjost, kanjon z reko pa jim je dajal zavetje pred različnimi nevarnostmi. Mesto so sicer uradno ustanovili Rimljani v 3. stoletju pred našim štetjem.

Vse do poznih 80. je Sassi veljal za reven del mesta, saj v starih hišah praktično ni bilo in še vedno ni mogoče živeti. Sčasoma so se domačini na pobudo države izselili v moderna stanovanja v novejši del mesta. Tako so se mnogi odločili, da se usmerijo v turizem in so svoje skalnate domove predelali v hotele, restavracije in bare.

V Sassi se danes lahko naselijo le tisti, ki si lahko privoščijo vzdrževanje bivališča po natančno določenih predpisih, s katerimi zagotavljajo starodavni videz mesta. Še danes je vse ohranjeno kot je bilo nekoč, le nekatera pročelja so zgrajena iz opek, preostali del bivališč pa je pravzaprav notranjost hriba. Zaradi svoje edinstvenosti je mesto od leta 1993 pod zaščito Unesca.