Glavno vlogo v seriji Winnetou je imel francoski igralec Pierre Brice, ki je pred dvema letoma tudi sam obiskal lokacije snemanja filma, ki so danes del turistične ponudbe nacionalnega parka Starigard-Paklenica. Foto:
Glavno vlogo v seriji Winnetou je imel francoski igralec Pierre Brice, ki je pred dvema letoma tudi sam obiskal lokacije snemanja filma, ki so danes del turistične ponudbe nacionalnega parka Starigard-Paklenica. Foto:
Plitviška jezera
Ob Plitviških jezerih sta zrasli mala in velika indijanska vas. Foto: RTV SLO/G. K.

V ekovasi Marasovići ponujajo zabavo v kantrislogu s poudarkom na Winnetouju iz knjig Karla Maya, pri kraju Rakovica pa je oživela vas Winnteouland.

Winnetou in Old Shatterhand v Dolini smrti je bil zadnji izmed desetih filmov nemško-francosko-jugoslovanske koprodukcije o ponosnem bojevniku Winnetouju, ki so ga posneli leta 1968 na več lokacijah, predvsem na območju med hrvaško obalo in Plitviškimi jezeri.

Zanimanje navdušencev iz vse Evrope
"To je bila prva konvencija privržencev Winnetouja na Hrvaškem, ki so se je udeležili še nekateri igralci in kaskaderji iz omenjenih filmov. Sicer pa so se ljubitelji filmov o indijanskemu poglavarju prej dobivali na različnih koncih Evrope," je dejala direktorica Turistične skupnosti Starigrad Marijana Marasović.

Dodala je, da so se odločili za projekt Po sledeh Winnetouja in obiskovalcem ponudili tedenski program, ki med drugim vključuje obiske vseh znamenitih lokacij, na katerih so pred pol stoletja posneli filme o Winnetouju. Po njenih besedah je največ obiskovalcev iz Nemčije, Avstrije in Češke, napovedi obiskov pa so prišle iz Slovenije in Poljske.

Rekviziti s snemanja, ježa, življenje v indijanski vasi ...
Marasovićeva je poudarila, da so v enem izmed hotelov v Paklenici razstavljeni avtentični rekviziti, ki so jih uporabljali v filmu, dve sobi pa sta urejeni tako, kot sta bili v času, ko so v njih živeli igralci. V izjemni naravi ob kanjonu reke Zrmanje, ki je pred pol stoletja predstavljala filmski Divji zahod oziroma kraje, opisane v romanih Karla Maya, kot sta Rio Peco ali Pueblo Plato, si obiskovalci lahko privoščijo jahanje na konjih in metanje strel.

Medtem pa na območju Plitviških jezer pri kraju Rakovica razvijajo nov projekt, Winetouland, ki so si ga zamislili kot "prvi indijanski rezervat v Evropi". Pred kratkim so na lokaciji tamkajšnjega zaščitenega naravnega parka odprli veliko in malo indijansko vas, ki so ju prav tako uredili v spomin na filme o Winnetouju. Med najbolj zanimivimi eksponati sta vsekakor indijanski kanu in avtentična obleka s snemanja, pišejo hrvaški mediji.

A. K.