Foto:
Foto:

Že sam prihod v mesto ni najbolj navdušujoč, še posebno, če pridete z avtomobilom. Za voznike, nevajene južnoitalijanskega cestnega kaosa, je vožnja po Neaplju prava pustolovščina, predvsem zaradi pomanjkanja oznak na in ob cesti, divjih motoristov, ki po enosmernih ulicah vozijo v nedovoljeno smer, in kopice tistih, ki mirno prevozijo rdečo luč.

Prav zaradi tega skoraj noben neapeljski avtomobil ni cel, odbijači, pritrjeni z žico in plastične vrečke namesto oken pa niso nobena posebnost. Tako tisti, ki bi radi, da njihov avtomobil preživi obisk mesta brez večje škode, parkirajo v garažnih hišah.

V eni roki bencin, v drugi cigareta
A kot kaže, si s prometom in vsem, kar je z njim povezano, Italijani ne belijo glave. Tako na bencinski črpalki zaposleni delavec z eno roko toči gorivo, v drugi roki pa ima prižgano cigareto.

Žal tudi sprehod po mestu ni nič boljši. Smeti so vsepovsod, pri prečkanju ceste pa je treba biti izredno pazljiv. Zanimivo je bilo videti tudi to, kako so, takoj po tem, ko se je spustil mrak, središče mesta preplavile prostitutke in čakale na svoje stranke.

Še dobro, da imajo vsaj dobro pico. Poceni je in zaradi svežih sestavin odličnega okusa, tako si vsaj malo popraviš vtis s sprehoda po mestu.

Utrinke s sprehoda po mestnem središču si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

S. Z.