Največji kitajski letalski prevoznik China Air že proučuje možnosti za redne letalske povezave med Izraelom in Kitajsko. Foto: EPA
Največji kitajski letalski prevoznik China Air že proučuje možnosti za redne letalske povezave med Izraelom in Kitajsko. Foto: EPA

Do zdaj so lahko Izrael obiskovali le kitajski poslovneži, potem ko je Peking na seznam destinacij za kitajske turistične agencije uvrstil tudi judovsko državo, pa je pot odprta tudi za druge prebivalce azijske velesile.

Izraelski turistični delavci so si za cilj zastavili, da do konca letošnjega leta v državo pripeljejo 15.000 kitajskih turistov; da bi olajšali njihova potovanja, pa bodo v Pekingu odprli izpostavo izraelskega ministrstva za turizem. Turistični vodiči v Izraelu so se že začeli učiti kitajščino in prevajati zemljevide ter brošure.

"Sporazum ni samo tržno zanimiv, ampak je namenjen tudi promociji medsebojnega razumevanja in sodelovanja med obema državama," je povedala izraelska ministrica za turizem Ruhama Avraham-Balila. "Vsako leto okolico Izraela obišče 50 milijonov kitajskih turistov in moramo se pripraviti, da bodo prišli tudi k nam," je še pojasnila načrte za prihodnost.

Prva skupina 80 kitajskih turistov si bo v desetih dneh med drugim ogledala Jeruzalem, Mrtvo morje in reko Jordan. Cena potovanja? Ta je višja kot večina potovanj v ZDA in znaša 28.000 juanov, kar je malo manj kot 2.800 evrov.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je Izrael obiskalo 8.000 kitajskih turistov, kar je skoraj za polovico več kot v enakem obdobju lani.

G. V.