Do utrdbe je mogoče le s čolnom (ali peš ob oseki). Foto: Water Homes
Do utrdbe je mogoče le s čolnom (ali peš ob oseki). Foto: Water Homes
Eden od načrtov za preureditev propadajoče utrdbe. Foto: Water Homes

Neprebojni utrjeni stolp z naslovom, ki si ga ni težko zapomniti (številka 1, Temza), je na prodaj za pol milijona funtov, nepremičninska agencija pa med prednostmi izpostavlja "osupljiv razgled" in velik potencial nepremičnine.

Tako bi lahko kupec luknjo, kjer je bila nekdaj nameščena oklepna mitralješka kupola, preuredil v bazen, utrdbo pa v distopično graščino s sedmimi spalnicami.

Med predlogi, ki jih ponujajo agencija in arhitekturni biroji, je tudi preureditev prostorov v elitno pomorsko vinoteko, hotel, kazino, prostor za prirejanje elektronskih zabav ali pa v terasni bar s plesiščem v spodnji etaži.

45 minut z gliserjem do Londona
Ima pa utrdba, potrebna res korenite prenove, tudi svoje pomanjkljivosti, med katerimi prav gotovo izstopa tista, da je dostopna samo s čolnom (oz. peš, če počakate na oseko). Ampak to je majhna cena za eno ugodnejših nepremičnin širšega Londona, kjer vas bo toliko stalo enosobno stanovanje. Utrdba stoji ob obali nekdanjega otoka, ki je zdaj povezan s celino, Isle of Grain v Medwayu, do središča Londona pa ste lahko z gliserjem že v 45 minutah, obljublja nepremičninska agencija River homes.

Trenutni lastnik "Številke 1" je Simon Cooper, stavbenik iz jugovzhodnega Londona, ki je za BBC priznal, da se je vzdrževanje oz. razvoj nepremičnine zanj izkazal za prezahtevnega. "Kupil sem jo pred desetimi leti, pa se kot dom zame zadeva preprosto ni izšla - da ne omenjam stroškov."

Precej bolj je bil nad nepremičnino navdušen nepremičninski agent Nigel Day iz agencije River homes, kjer se specializirajo prav za nepremičnine ob vodi. "Še nikdar nisem naletel na kaj takega. Tako drugačno je od česarkoli, kar po navadi prodajamo ali dajemo v najem - 150 let stara pomorska utrdba kilometer od obale," je razlagal za BBC. "Ko sem slišal naslov, se nisem mogel upreti."
Je pa - za nepremičninskega agenta - presenetljivo odkrit. "Ne bom vam lagal, prava pošast je," je dejal v pogovoru za Guardian. "Sicer je krasno, a je tudi precej strašljiva zgradba. Na nekaterih delih te je strah, da boš padel v globino in se ti bodo noge spremenile v žele." Kljub temu pa Day pravi, da je zanimanje za nepremičnino ogromno.