Man, Woman, Wild se je tokrat odpravil na Hrvaško. Foto: Discovery Channel
Man, Woman, Wild se je tokrat odpravil na Hrvaško. Foto: Discovery Channel

Oddajo za Discovery Channel skupaj ustvarjata zakonca Mykel Hawke in Ruth England.
Mine, ostale še iz osamosvojitvene vojne na Hrvaškem, krušeče se pečine, strmi vzponi na močnem soncu in vetru ter popolna izolacija na vrhu tega gorskega grebena v Jadranskem primorju so samo nekatere izmed ekstremnih razmer, ki sta jih Hawke in Englandova izkusila na Velebitu, za katerega pravita, da je prekrasen, a neusmiljen.

Man, Woman, Wild na Discoveryju z veliko uspeha redno predvajajo od leta 2010, hrvaški gledalci pa si bodo Velebitu posvečeno epizodo z naslovom Hrvaška, jamska odiseja lahko ogledali v ponedeljek ob 20.00.
Sama z nevarnostmi
Koncept te dokumentarne serije je, da se par za štiri dni in štiri noči osami na nevarni lokaciji, na voljo imata le oblačila in nož. Epizoda na Velebitu se začenja v podzemni pečini, v kateri se par skuša izogniti prepadom in padajočim stalaktitom, ob tem pa iščeta pretok zraka, da bi prišla na površje. A tam ju čakajo neoznačena minska polja in iskanje vode pri visokih temperaturah.

Oddaja gledalce poučuje o tehnikah preživetja, ki, odvisno od lokacije, na kateri snemajo, vključujejo prehranjevanje s tarantelami, škorpijoni in kačami.

Izkušnje v divjini
Hawke je kot pripadnik Zelenih baretk v 20 letih kariere doživel že vse od spopadov z uporniki in usposabljanja mirovnikov ZN-a v Afriki, vodenja vojaške klinike do reševalnih akcij na vrhuncu kolumbijske mamilarske vojne.
Man, Woman, Wild tudi za njegovo ženo ni prva izkušnja v divjini - Englandova namreč snema dokumentarne filme o naravnih pojavih, plemenskih družbah in eksotičnih živalih po vsem svetu.
Velebit je sicer priljubljena plezalna destinacija tudi med Slovenci, a smrtnih žrtev je greben zahteval že kar nekaj. Avgusta so reševalci z Velebita reševali 26 nemških otrok, ki so se na pogorju izgubili skupaj z dvema odraslima, julija je v smrt omahnila nizozemska turistka, junija so reševali poškodovanega hrvaškega jamarja, maja pa sta se na Velebitu ponesrečila dva ameriška alpinista, od tega en smrtno.