Pogled na obrok na krovu Croatie Airlines. Foto: Croatia Airlines
Pogled na obrok na krovu Croatie Airlines. Foto: Croatia Airlines
Pri izboru je levji delež prispeval Rudolf Štefan iz slovite restavracije Pelegrini. Foto: Croatia Airlines

Obroki in pijača, ki jih strežejo na mednarodnih in domačih letih te hrvaške letalske družbe, bodo v prihodnjih treh mesecih temeljili na tipičnih značilnostih dalmatinske kuhinje.

Kot poroča Jutarnji list, je družba Croatia Airlines aprila na krovu svojih letal uvedla novo ponudbo pod imenom Okusi Hrvaške. Gastronomsko potovanje so začeli s predstavitvijo Istre in njene kulinarike, od 4. julija do začetka oktobra pa potniki lahko uživajo v bogati gastronomiji Dalmacije.

Osnovna zamisel projekta je, da z drugačno ponudbo in bolj osebnim pristopom do potnikov Croatie Airlines izstopa med drugimi letalskimi družbami. To naj bi dosegli z gastronomsko predstavitvijo Hrvaške. Potnikom tako postrežejo s tipično pijačo in jedačo, ki pristno pričarata posamezne hrvaške kraje, vključno z vrhunskimi vini in aperitivi.

Od olivnega olja do maraskina
Nova ponudba je namenjena predvsem potnikom poslovnega razreda, deležni pa so je lahko tudi potniki ekonomskega razreda na mednarodnih letih. Tople obroke strežejo v novih dizajnerskih posodah, ki ustrezajo sodobnim gastronomskim trendom. V njih najdemo domiselne gastromotive zastopane pokrajine - tartufe, beluše, olive, fige itd., ki se ponavljajo v vseh delih ponudbe.

Pri predstavljanju Dalmacije in njene gastronomije je bil v veliko pomoč Rudolf Štefan, lastnik in glavni kuhar ugledne šibeniške restavracije Pelegrini, ki je izbral značilne dalmatinske jedi in pokazal, kako se jih pripravlja in postreže. Za izbor vin iz Dalmacije sta poskrbela ugledna Zlatan Pošip (belo) in Zlatan Babić (rdeče).

Potniki v poslovnem razredu lahko okušajo tudi ekstradeviško olivno olje Brachia Leopolda Botterija, pred jedjo in po njej pa jim postrežejo sloviti liker proizvajalca Maraske. Že ob vkrcavanju jih spremlja instrumentalna glasba, tipična za posamezno hrvaško pokrajino, med letom pa predvajajo predstavitveni film o tej regiji.
Letalska družba je zaradi nove ponudbe svoje osebje dodatno uvajala, vse zaužito pa lahko potniki na krovu tudi kupijo.