Pogovori med Trumpom in Kimom bodo potekali v čudovitem okolju hotela Capella v Singapurju. Foto: Reuters
Pogovori med Trumpom in Kimom bodo potekali v čudovitem okolju hotela Capella v Singapurju. Foto: Reuters
Sentosa
Peščene plaže na otoku Sentosa Foto: Reuters
Trump in Kim se bosta sestala na otoku Sentos

Šlo bo za prvo srečanje med severnokorejskim voditeljem in aktualnim predsednikom ZDA. Trump je nedavno dejal, "da načrtovanje vrh poteka brez težav".

Ko je Bela hiša razkrila kraj vrha do zdaj je bilo znano le, da se bosta voditelja srečala v Singapurju, se je zanimanje javnosti za omenjeni hotel močno povečalo, agencije pa ga hitijo fotografirat. Hotel ima (seveda) pet zvezdic in 112 sob, tako po zunanjosti kot notranjosti pa predstavlja zmes vzhoda in zahoda, ki je sicer značilna za celotno državo. Zunanjost hotela je kolonialna, sobe pa so zelo moderne. Gostje se lahko sprostijo v več bazenih, mnogim sprehajalnim potkam pa senco daje bujno zelenje. Sobe imajo razgled na Južno Kitajsko morje, a pogled pogosto ni prav lep, saj je videti predvsem naftne tankerje in ogromne tovorne ladje, ki čakajo na vstop v bližnje pristanišče. Nočitev v najcenejši sobi stane 500 ameriških dolarjev, za predsedniško suito, ki ima zasebni bazen in tri spalnice, pa je treba odšteti 7.500 dolarjev na noč, piše BBC.

Blizu središča mesta
Hotel je od središča mesta oddaljen le nekaj minut vožnje s taksijem, zato si v njem radi privoščijo oddih za konec tedna tudi petični domačini. Hotel premore dve predsedniški suiti, a ameriški mediji poročajo, da Trump in Kim v hotelu ne bosta prenočevala, ampak bosta v njem imela le pogovore. Trump naj bi tako bival v hotelu Shangri-La, v katerem so se pogosto ustavili tudi pretekli ameriški predsedniki, ko so bili v Singapurju. Kim pa naj bi prenočeval v hotelu St. Regis oba hotela ležita na celinskem delu Singapurja.

Piratska "past"
Sentosa, 500 hektarov velik otok, velja za pravo turistično-zabaviščno meko Singapurja, saj se ponaša s peščenimi plažami, igrišči za golf, zasebnimi marinami, razkošnimi namestitvami in zabaviščnim parkom filmskega studia Universal. Po vsem otoku se prosto sprehajajo pavi. A zgodovina otoka je vse prej kot spokojna pred prihodom Britancev v 19. stoletju so na tem območju delovali pirati, zato je tudi dobil vzdevek "Otok za smrtjo". Leta 1942 je otok padel v roke Japoncev, v letih, ki so sledila, pa je v želji, da bi iz etnične kitajske skupnosti izbrisali čim več protijaponskih elementov, umrlo na tisoče ljudi. Veliko odraslih moških kitajske narodnosti je namreč japonska vojska ustrelila in vrgla v morje. Na Sentosi je delovalo tudi vojaško taborišče, v katerem so Japonci zadrževali okoli 400 zaveznikov.

V 70. letih prejšnjega stoletja je singapurska vlada Sentoso začela razvijati v turistično letovišče in danes velja za "igrišče slavnih in bogatih". Na otoku so pred leti zrasla tudi najdražja stanovanja v mestu Sentosa Cove, za katere je treba odšteti nekaj milijonov dolarjev, vsaki nepremičnimi pa pripada tudi privez za jahto.

Kim ne želi poravnati hotelskega računa
Kot je poročal STA, je v ponedeljek prišla na dan novica, da režim v Pjongjanjgu ne želi poravnati hotelskega računa za svojega voditelja v Singapurja. Ameriški mediji poročajo, da naj bi Kim želel sobo za 6.000 dolarjev na noč, zato ameriška vlada išče načine, da bi diskretno sama poravnala njegov račun za hotelske stroške.

Tako naj bi se skušali dogovoriti, da Kimu hotel plačajo gostitelji, Američani pa bi jim to kasneje na neki način povrnili. Severna Koreja nima nobenih težav s tem, da zahteva pokritje stroškov za svojo dobro voljo. Stroške obiska njene delegacije na letošnjih olimpijskih igrah v Južni Koreji so krili gostitelji, stroške 22 olimpijskih športnikov Severne Koreje pa Mednarodni olimpijski komite.

Kako bodo Američani plačali Kimu za hotel, je težava, ker so proti Severni Koreji v veljavi sankcije, ampak menda se to lahko uredi z začasno izjemo, čeprav je treba to uradno prijaviti tudi pri Združenih narodih.

Za plačilo Kimove nastanitve v Singapurju se je sicer ponudila organizacija Mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje (ICAN), za kar bi namenila del 1,1-milijona dolarjev nagrade, ki jo je prejela lani skupaj z Nobelovo nagrado za mir. Kot je dejal japonski predstavnik ICAN Akira Kavasaki, je organizacija pripravljena finančno podpreti srečanje Trumpa in Kima, vključno s plačilom nastanitve in najemom konferenčnih dvoran. Menijo, da bi s tem podprli mir na Korejskem polotoku in pripomogli k svetu brez jedrskega orožja.

Ob tem je problem tudi, kako bo Kim prišel do Singapurja, ker menda Severna Koreja nima na voljo dovolj dobrega letala, ki bi vzdržalo neposredno pot iz Pjongjanga brez vmesnega postanka. Da ne bo nerodnosti, bo treba ustvariti sprejemljivo zgodbo za razlog postanka na Kitajskem.

Fotografije hotela Capella in otoka Sentosa si oglejte v galeriji.

Trump in Kim se bosta sestala na otoku Sentos