Pogled na luksuzni hotelski kompleks. Foto: St. Regis Lhasa Resort
Pogled na luksuzni hotelski kompleks. Foto: St. Regis Lhasa Resort
Notranjost hotela St. Regis Lhasa. Foto: St. Regis Lhasa Resort
Ena od sob. Foto: St. Regis Lhasa Resort

Ob terminu "St. Regis Hotel" le redkim padejo na misel višave Tibeta. A oblasti v tej kitajski avtonomni pokrajini skušajo spremeniti to in upajo, da bodo petične turiste (in dolarje, ki pridejo v kompletu) premamili z odprtjem luksuznega hotelskega kompleksa.

3.600 metrov nad morsko gladino je veličastni St. Regis Lhasa, ki se je odprl prejšnji teden, eden najvišje ležečih luksuznih hotelov na svetu, z razgledom na Himalajo in dolino Lhasa. Kompleks s 150 sobami in 12 vilami se kot številni novi hoteli ponaša tudi z "zelenimi" tehnološkimi novitetami, med njimi zbiralnike sončne energije in podtalni vodni reciklažni sistem, v treh restavracijah hotela pa strežejo lokalno pridelano hrano.
Obliko kompleksa je navdihnil bližnji, še vedno aktivni in med turisti izjemno priljubljen samostan Sera, zgrajen leta 1419. "Samostan Sera je čudovit, dramatičen in živahen in točno to, kar sem hotel zajeti o tibetanski kulturi," je za Luxist.com pojasnil Jean-Michel Gathy, glavni oblikovalec pri arhitekturnem biroju Denniston International Architects in notranji oblikovalec St. Regis Lhase.
"Čeprav je samostan ogromen kraj," nadaljuje, "mi je bilo všeč, kako so ustvarili številne intimne prostore in dvorišča. To je bil odličen model za vpeljavo znamke St. Regis v to pokrajino."

Prihajajo novi "st. regisi"
St. Regis bo imel tržišče popolnoma zase, a le nekaj let, saj se je letos začela gradnja hotela Shangri-La in kompleksa InterContinental. A Tibet si ne prizadeva le za velika imena, za hotelske znamke.
Manjše, nedejavne templje, kakršen je 300 let star tempelj Johang, preurejajo v butične hotele, da bi tako ustregli povpraševanju petičnih gostov Tibeta. "Razlog, zakaj smo tu, je tibetanska kultura," razlaga Kerstin Odnun, nemška turistka, ki prenočuje v butičnem hotelu Lingtsang. Daleč od tega, da bi žalovala za izgubo aktivnega budističnega templja - Odnunova pravi, da uživa v tibetanskem ambientu in izvirnosti hotela.

Lobsang Taši, lastnik hotela, pravi, da se mu je porodila zamisel zaščite stare arhitekture s preureditvijo v butični hotel, potem ko je izvedel raziskavo, kako Evropejci radi potujejo. "Prej je bil ta kraj urejen v koncept kmečkega turizma in ni bil najbolje zaščiten," razlaga. "Z butičnim hotelom pa imamo le devet sob, gostje, ki pridejo sem, pa spoštujejo kulturo in lepo skrbijo za sobe."

Odprtje St. Regis Lhase, skupaj s podobnimi petzvezdičnimi hoteli in lokalnimi butičnimi hoteli, je del vladnega širšega cilja pripeljati na območje več turistov. Načrt sicer čaka trd boj, saj je vlada v zadnjem desetletju pogosto zaprla območje za turiste. Po tibetanskem petletnem načrtu naj bi bilo do leta 2015 na območju zgrajenih pet hotelov s petimi zvezdicami, vlada pa upa, da bodo v istem obdobju privabilli 15 milijonov turistov letno. Leta 2009 je Tibet obiskalo prek 5,5 milijona turistov, lani pa 6,8 milijona.