Kitajske oblasti so bile deležne številnih kritik zaradi lanskega nasilnega zatrtja uporov v Tibetu. Foto: EPA
Kitajske oblasti so bile deležne številnih kritik zaradi lanskega nasilnega zatrtja uporov v Tibetu. Foto: EPA
Palača Potala je največja znamenitost v Tibetu.

Oblasti v Pekingu teh navedb za zdaj niso niti potrdile niti izrecno zanikale. Po navedbah neimenovanega uslužbenca ene izmed vladnih turističnih agencij v Lhasi so oblasti v Pekingu vse turistične agencije zaprosile, da do 1. aprila ne organizirajo izletov tujcev v Tibet. To so potrdili tudi v treh turističnih agencijah v Chengduju, ki po navadi organizirajo izlete v Tibet, ter v enem izmed hotelov v tibetanski prestolnici. Za prepoved naj bi se v sredini februarja odločil turistični urad v Lhasi, ni pa jasno, kdaj točno je bil izdan ustrezen odlok.

To je že druga tovrstna prepoved v slabem letu dni, potem ko je kitajska vlada izlete tujcev v Tibet prepovedala tudi po protestih v Lhasi marca lani. Takrat so Tibet za turiste znova odprli 1. maja.

Prvim turistom so vstop v izolirani Tibet dovolili v 80. letih prejšnjega stoletja. Največja znamenitost Tibeta je palača Potala v Lhasi, poleg tega pa so med priljubljenimi točkami za turiste tudi tempelj Jokhang, jezero Namtso in samostan Tašilhunpo, ki so zelo na kratko opisani spodaj.

Palačo Potala je dal v 7. stoletju zgraditi kralj Džanpu kot znak dobrodošlice svoji nevesti: kitajski cesar (takrat je bila na oblasti dinastija Tamg) je namreč poslal princeso Venčen, da bi se poročila z Džangpujem. Ta se je odločil, da zgradi celo mesto in tako pokaže veličastnost. in tako se je začela gradnja palače Potala, ki je dobila ime po hribu Potala. V njej je bilo kar 1.000 sob, a med vojno je bila stara palača porušena, na njenem mestu pa so po 17. stoletju, predvsem v času petega dalajalame, zgradili zdajšnjo palačo, ki je bila tradicionalno prebivališče dalajlam, dokler ni 14. verski in politični vodja prebivalcev Tibeta pobegnil v Daramsalo v Indijo. Današnja palača je visoka 119 metrov, v njej pa je 13 nadstropij, največjo vrednost pa predstavlja njena bogata zgodovina in tudi številne zakladi (kipi, svetišča ...)

Tempelj Jokhang izhaja iz 7. stoletja, leta 642 ga je zgradil legendarni kralj Songtsen Gampo, sestavlja pa ga množica bogato okrašenih dvoran in sob. V glavni dvorani je kip Sakjamunija, ki je verjetno najbolj čaščen kip v Tibetu, zato se pred njim vsak dan vijejo dolge vrste romarjev in turistov.

Jezero Namtso je gorsko jezero, ki leži na 4718 metrih nadmorske višine. Je najvišje ležeče slano jezero na sveto, meri pa 1.870 kvadratnih kilometrov. Na njem je pet neposeljenih otočkov in nekaj skalnih izboklin. Jezero številnim romarjem služi kot mesto meditacije in spiritualnih obredov: nekdaj so romarji konec zime prehodili zamrznjeno jezero, potem pa tam (na otokih) preživeli celo poletje, na obalo pa so se znova vrnili pozimi, ko je bilo jezero zamrznjeno. Kitajske oblasti so ta obred prepovedale.

K. T.