V letu 2011 mineva 80 let, odkar je bil na mestu nekdanjega hotela Luisenbad na obali Blejskega jezera zgrajen Grand hotel Toplice. Foto: Uradna stran hotela
V letu 2011 mineva 80 let, odkar je bil na mestu nekdanjega hotela Luisenbad na obali Blejskega jezera zgrajen Grand hotel Toplice. Foto: Uradna stran hotela
Grand hotel Toplice
'Prenovljeni hotel z bogato zgodovino goste pomirja s tradicionalnim stilom, privablja s harmonijo izbrane opreme in jih razvaja z razkošnim udobjem,' piše na strani hotela. Foto: Uradna stran hotela

Lani so gostje v njem ustvarili več kot 24.000 prenočitev, v vsej zgodovini pa se lahko pohvali z okrog tremi milijoni prenočitev.

Na ogled bogata zgodovina
V družbi Sava hoteli Bled, pod okriljem katere deluje tudi Grand hotel Toplice, bodo jubilej zaznamovali z vrsto prireditev. V soboto so v Predsedniškem salonu hotela v sodelovanju z Gorenjskim muzejem tako odprli razstavo o zgodovini hotela z najdaljšo tradicijo na Bledu, ki bo od 5. do 22. maja gostovala tudi v Narodnem muzeju v Ljubljani.

Razstava razkriva, da je bil predhodnik današnjega hotela zgrajen že sredi 19. stoletja. Leta 1931 pa ga je domačinka Jula Molnar povsem prenovila in tako zgradila najmodernejši hotel v takratni kraljevini, katerega zunanjost se odtlej skoraj ni spremenila. O tem se bodo lahko danes na dnevu odprtih vrat hotela prepričali tudi obiskovalci.

Poleg bogatega slikovnega gradiva so na ogled tudi del inventarja hotela iz časa pred drugo svetovno vojno in takoj po vojni, prospekti iz različnih obdobij ter knjiga gostov, v katero se že od leta 1947 vpisujejo najbolj znani gostje hotela. Med podpisi so številni državniki, od jordanskega kralja Huseina do generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna, umetniki od Arthurja Millerja do Pabla Nerude ter druge svetovno znane osebe, kot sta šahist Gari Kasparov in glasbenik Paul McCartney.

Želijo si obvoznico
V Grand hotelu Toplice so po zdajšnjih ocenah v 80 letih ustvarili okrog tri milijone prenočitev. "Najboljši časi hotela so bili zagotovo v obdobju od izgradnje v letu 1931 do druge svetovne vojne. Hotel je takrat veljal za najboljši in najmodernejši hotel v takratni kraljevini," je dejal direktor hotela Tine Brodnjak ter dodal, da je hotel že takrat imel dvigalo in centralno kurjavo, kar je bila izjemna redkost.

"To edinstvenost poskušamo ohranjati tudi danes, zato smo od leta 2009 vključeni v mednarodno združenje luksuznih hotelov Small Luxury Hotels of the World," je dejal Brodnjak in opozoril, da si brez gradnje obvoznice le težko predstavljajo dolgoročni razvoj hotela v luksuznem segmentu, saj trenutno tik ob njem teče glavna prometnica skozi Bled. Obvoznica, ki bi promet speljala proč ob Blejskega jezera, pa bi bistveno prispevala k dvigu udobja hotelskih gostov.

Prenovljen leta 2002
Grand hotel Toplice v zadnjih letih podobno kot preostali hoteli na Bledu občuti posledice gospodarske krize, je pa začetek letošnjega leta obetavnejši v primerjavi z lanskim letom. "Opažamo rast števila nočitev in večje povpraševanje s strani zahtevnejših gostov," je zagotovil Brodnjak in pojasnil, da so lani v hotelu, kjer so s prenovo leta 2002 število sob zmanjšali s 123 na 87, ustvarili za nekaj več kot 24.000 prenočitev.

Velja za vodilni hotel ne samo v okviru družbe Sava hoteli Bled, ampak tudi širše v celotni Savini dejavnosti turizma, je prepričan Brodnjak. V nedeljo bo prevzel tudi zlato plaketo, ki jo bo Grand hotelu Toplice zaradi njegovega pomembnega prispevka k prepoznavnosti in ugledu blejskega turizma ter k razvoju hotelirske in gostinske stroke podelila občina Bled.