Posteljo so postavili na višini 1.800 metrov, za eno nočitev pa boste odšteli 227 evrov. Foto: Atelier für Sonderaufgaben
Posteljo so postavili na višini 1.800 metrov, za eno nočitev pa boste odšteli 227 evrov. Foto: Atelier für Sonderaufgaben
Za postavitev postelje so morali teren primerno pripraviti in izravnati. Foto: Atelier für Sonderaufgaben
Krstna izvedba hotela Null Stern v podzemnem bunkerju. Foto: EPA
Kar malce ironično je, da ima Švica, znana po luksuznih hotelih in zasoljenih cenah, tudi prvi hotel na svetu z nič zvezdicami. Foto: EPA

Null Stern, kar bi prevedli kot Nič zvezdic, se oglašuje kot hotel, "kjer ste edina zvezdica vi". No, to sicer ni povsem res, saj je ena od lepot hotela ta, da lahko iz postelje opazujete zvezdnato nebo nad seboj.

Enosobni hotel sredi gora kantona Graubünden niti kopalnice nima - ta je oddaljena približno deset minut v najbližji restavraciji - zakonsko posteljo pa dopolnjuje samo še par nočnih omaric in lučk. Vam pa v hotelu dajo na razpolago butlerja, ki vam vsako jutro prinese zajtrk v posteljo. Po navedbah hotelske uprave bližnja restavracija z zunanjimi uporabniki njihovega stranišča nima nobenih težav, saj "lokalna skupnost in podjetja resnično podpirajo koncept, tako da je sodelovanje zaživelo povsem organsko".

Zamisel za Null Stern se je porodila v glavi umetnikov Franka in Patrika Riklina ter strokovnjaka za gostinstvo Daniela Charbonnierja, ki stojijo že za konceptom hotela v jedrskem bunkerju v švicarskem mestu Teufnu, "prvem hotelu brez zvezdic na svetu", ki je raziskoval drug ekstrem - podzemno prenočišče povsem brez razgleda.

Kot pravi Charbonnier, je ideja hotela pod zvezdami, udejanjena sedem let po bunkerju, enaka - umestiti gosta v središče unikatne izkušnje in se osredotočiti na neotipljivo z oklestenjem prav vsega na goli minimum. Tako v središču ni hotel, ampak gostova izkušnja le-tega.

227 evrov za sobo brez zasebnosti
In cena? No, ta prav skromna ni. Za unikatno izkušnjo hotela brez zidov boste odšteli 227 evrov, kar je desetkrat več od bunkerja, ki je stal le 25 švicarskih frankov (23 evrov) na noč. Ko smo Charbonniera vprašali, od kod taka razlika v cenah, nam je povedal, da so zaradi personalizirane postrežbe in unikatne izkušnje gostje sami dejansko pustili tudi do 250 frankov (230 evrov) na noč. "Razumeli smo, da je tisto, kar gostje cenijo, duh Null Sterna, njegova vrednost pa je neotipljiva," nam je povedal Charbonnier.

Hotel Null Stern je odprt od pomladi do jeseni, rezervacije pa je v primeru slabe vremenske napovedi možno odpovedati v zadnjem hipu. Po navedbah uprave je soba že zasedena tako za celotno letošnjo sezono kot tudi za drugo leto, kar je presenetilo celo idejne vodje hotela Null Stern, ki so zdaj odprli čakalno vrsto. Kot je za MMC še povedal Charbonnier, imajo rezervacije z vsega sveta, od ZDA do Rusije, od Južne Amerike do Južne Koreje, največ pa jih je iz Evrope.

Tisto, kar naj bi goste pritegnilo, je, ironično, ravno to, kar verjetno mnoge od tovrstne hotelske sobe odvrnilo - da si popolnoma izpostavljen. Charbonnier pravi, da je ravno to največji čar hotela in da tisti, ki so Null Stern rezervirali, iščejo prav to.

Upajo na širitev po vsej Švici
Brata Riklin in Charbonnier upajo, da bodo podobne postelje v sodelovanju z lokalnimi turističnimi organizacijami postavili še na drugih izbranih lokacijah po švicarskem podeželju, da bi tako gostom razkazali tudi vso naravno lepoto Švice.

"Švicarska pokrajina je namišljena stavba nove različice Null Stern Hotel," pravita Riklina, ki so jima pred leti ruski vlagatelji ponujali mastne denarce za odkup koncepta, a sta to zavrnila, saj sta hotela zaščititi filozofijo znamke.

Na naše vprašanje, ali po hotelu v bunkerju in hotelu pod milim nebom načrtujejo še kakšno "noro hotelsko izkušnjo", pa Charbonnier odgovarja: "Trenutno ne, ampak mi dejansko nimamo tega koncepta za norega, ampak se nam bolj zdi, da redefinira meje gostinske industrije. Ne spominjam se, da bi kateri koli gost rekel, da je bilo noro, so pa rekli, da je šlo za edinstveno izkušnjo, ki je ne bodo nikdar pozabili."