Sprejem prišlekov na letališču. Foto: Reuters
Sprejem prišlekov na letališču. Foto: Reuters

Fidži je svoje meje zaprl marca leta 2020, da bi omejil širjenje koronavirusa in obvaroval svoj krhki zdravstveni sistem.

Skoraj 90 odstotkov vseh odraslih je cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki, tako da je otok zdaj na veliko olajšanje turističnih agencij odprl svoja vrata turistom iz omejenega nabora držav.

"Videti pristajati letalo družbe Fiji Airways in da smo lahko pozdravili danes te turiste, je bilo tako krasno. Izjemen, izjemen občutek je bil in vesel sem, da sem bil osebno prisoten," je za Reuters povedal James Sowane, direktor lokalne turistične agencije Tewaka.

Vodni topovi za dobrodošlico. Foto: Reuters
Vodni topovi za dobrodošlico. Foto: Reuters

Prišleki bodo sicer morali prve tri noči prebiti v vnaprej določenem letovišču in opraviti antigenski test na covid. Lahko se gibljejo na odobrenih območjih, vključno z bari in restavracijami znotraj letovišč in hotelov, imajo pa tudi možnost določenih enodnevnih izletov in dejavnosti.

"Dobrodošli doma"

Čeprav v omejenem obsegu, ponovni zagon turizma pomeni veliko milijonu prebivalcev, kolikor jih šteje Fidži. Turizem predstavlja 40 odstotkov otoškega gospodarstva, zaradi zaprtja meja pa je brez posla ostalo okoli 10 odstotkov prebivalstva.

Vrnitev turistov je pozdravil tudi premier Fidžija Frank Bainimarama. "Danes smo ponosni in – kar je še pomembneje – pripravljeni na sprejem prvih turistov v skoraj dveh letih. Naše sporočilo vsakemu z vsemi potrebnimi odmerki cepljenemu, testiranemu potniku, ki prispe na naše obale, je preprosto: Dobrodošli doma," je zapisal Bainimarama na Facebooku.