Dež in nizke temperature v maju in prvi polovici junija so krivi za precej slabši predsezonski obisk kot lani, ugotavljajo v gorenjskih kampih. Foto: BoBo
Dež in nizke temperature v maju in prvi polovici junija so krivi za precej slabši predsezonski obisk kot lani, ugotavljajo v gorenjskih kampih. Foto: BoBo

Predsednik Turističnega društva Bohinj, ki upravlja Kamp Danica, Boštjan Mencinger je pojasnil, da se slabo vreme zelo pozna na obisku kampa. Letošnji maj in prva polovica junija sta bila zato izrazito slabša kot lani. "Od prejšnjega konca tedna, ko se je vreme izboljšalo, je v kampu vendarle znova normalna slika. Zasedena je več kot polovica kampa, kar je za ta čas normalno, do sredine julija pa se kamp običajno v celoti napolni," je povedal.

V nadaljevanju poletne sezone si tako želi predvsem dobrega vremena, brez neurij, ki so zaznamovala lansko poletje in tudi v kampu Danica podrla nekaj dreves. So pa tako zaposleni v kampu kot gostje zelo odzivni. Navadili so se, da morajo ves čas spremljati morebitna vremenska opozorila. Ob kakšni tovrstni napovedi se kamp hitro precej izprazni, znotraj kampa pa gostom nudijo zavetje v dvorani Danica.

Prostor je tudi v pred kratkim urejenem Gostišču Danica. Po velikih naložbah v minulih letih v kampu, ki je odprt celo leto, že kujejo nove načrte. Pripravljajo dokumentacijo za nov sanitarni blok in za šest glamping hišk, kar želijo uresničiti v naslednjih nekaj letih.

Načrte za nove naložbe imajo tudi v Kampu Šobec, kjer so lansko jesen nameravali zgraditi pločnik in kolesarsko stezo do krožišča na regionalni cesti. Naložbo so zamaknile ujme, najprej avgustovska, ki sicer v kampu večje škode ni povzročila, potem pa še novembrska, ko je deroča Sava Dolinka razdejala del kampa.

Nemci že čutijo krizo

Sanacije so se lotili takoj, tako da so kamp, tako kot običajno, lahko ponovno odprli že za velikonočne praznike. Postavili so nov most, poskrbeli za zatravitev ter uredili poti in nasipe.
Rezervacije za poletno sezono kažejo dobro, saj so na ravni lanskega leta. Kot opaža direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič, pa Nemci zaradi gospodarske krize skrajšujejo dobo načrtovanega obiska. Na splošno se sicer doba bivanja na Šobcu podaljšuje in znaša 3,4 dneva, kar pomeni, da je kamp za vse večje število gostov končna destinacija in ne vmesna postaja na poti na morje.

Pred velikonočnimi prazniki je svoja vrata odprl tudi Camping Bled. Kot so povedali v Sava Turizmu, se je tudi v njihovem kampu v minulih tednih poznalo slabše vreme, tako so nekaj rezervacij prestavili na poznejše termine. Sicer pa v Campingu Bled v letošnji sezoni pričakujejo dobro zasedenost, primerljivo z lanskim letom.

Kot so pojasnili, je v kampu veliko povpraševanja po premijskih in luksuznih parcelah, ki so jih uredili v minulih letih in ki gostom nudijo še več udobja. Postavili so tudi novo otroško igrišče. Letos pa se bodo osredotočili na ponudbo dodatnih aktivnosti v naravi oziroma na prostem.

Ukrepi po popravah in plazovih: Dodatna varnostna ograja in pomlajevanje drevnine

Po lanskih poplavah in zemeljskih plazovih so postavili dodatno zaščitno varnostno ograjo ob južni strani kampa. Recepcija kampa je odprta 24 ur dnevno in gostom na voljo za pomoč in informacije v primeru vremenskih ujm. V kampu pa tudi natančno skrbijo za drevnino, ki jo letno obrezujejo in pomlajujejo. "Cilj je, da je drevnina varna, da na njej ni suhih vej in da so vsa drevesa vitalna in stabilna," so ob vse pogostejših neurjih poudarili v Sava Turizmu.

V Kampu Špik, ki goste sprejema celo leto, povečano število nočitev pa se začne junija, so za primer nenadnih in obsežnejših vremenskih sprememb pripravljeni in dogovorjeni, da goste usmerijo v bližnji Hotel Špik, kjer lahko na varnem pod streho počakajo, da je najhujše mimo, so pojasnili v Skupini Hit, pod okriljem katere deluje največ kranjskogorskih turističnih kapacitet.

V kampu v Gozd Martuljku letos pričakujejo podobno število nočitev kot lani, ko jih je bilo okoli 48.000. Kot pojasnjujejo, je vreme pomemben dejavnik pri klasičnem kampiranju s šotori, se pa trend preusmerja k potovanjem z avtodomi, kar omogoča večjo prilagodljivost glede vremenskih razmer. Največ gostov čez poletje k njim prihaja iz Nemčije, Slovenije, Češke in Nizozemske.