Grčija upa, da ji bo letošnja sezona bolj naklonjena od lanske. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grčija upa, da ji bo letošnja sezona bolj naklonjena od lanske. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Predlog vlade, ki ga mora v petek potrditi še pristojna strokovna skupina, po novem za vstop turistov kot pogoj predvideva cepljenje proti covidu-19 ali negativni izvid PCR-testa.

Naključno izbrani potniki naj bi bili vendarle deležni še dodatnega testiranja, poroča časopis Katimerini. V Grčiji bi morali nato turisti upoštevati vsa pravila v povezavi z omejevanjem širjenja koronavirusa, vključno s splošno obveznostjo nošenja zaščitnih mask.

Turistično sezono naj bi začeli predčasno

Prvotno so Atene razglasitev turistične sezone načrtovale 14. maja, ko naj bi tudi odpravili obvezno karanteno. Po novem pa trenutno veljavne ureditve na tem področju, ki velja do 18. aprila, preprosto naj ne bi podaljšali.

Poleg obiskovalcev iz EU-ja karantena ne bo več obvezna niti za potnike iz Izraela, ZDA, Velike Britanije, Srbije in Združenih arabskih emiratov. Gre za države, kjer je precepljenost prebivalstva že zdaj visoka.

Grški virologi na podlagi količine virusa v odpadnih vodah pričakujejo, da bo število okužb v državi v prihodnjih tednih začelo padati. V zadnjih 24 urah so zaznali 3089 novih primerov okužb, kar je skoraj tisoč manj kot dan prej.