Covidno potrdilo naj ne bi bilo pogoj za prosto gibanje. Foto: EPA
Covidno potrdilo naj ne bi bilo pogoj za prosto gibanje. Foto: EPA

Med ključnimi dopolnili članic k osnovnemu predlogu Evropske komisije je poudarek dejstva, da to potrdilo ni pogoj za prosto gibanje in da ni potovalni dokument, s čimer se želi poudariti načelo nediskriminacije, še zlasti v odnosu do necepljenih ljudi, je sporočilo portugalsko predsedstvo.

Članice so tudi nadgradile mednarodno razsežnost potrdila s pojasnilom glede obravnave potrdil, izdanih državljanom Unije in njihovim družinskim članom ali državljanom tretjih držav, ki zakonito bivajo v Uniji, če so bili ti cepljeni v tretjih državah.

V portugalskem predsedstvu med dopolnitvami poudarjajo še krepitev določil o varstvu podatkov in prehodno določilo, v skladu s katerim bodo lahko članice šest tednov po uveljavitvi evropske zakonodaje še uporabljale obstoječe sisteme in dokler evropski okvir ni v celoti operativen na njihovem ozemlju.

Sorodna novica Von der Leyen: V potrdilu bo minimalna količina osebnih podatkov

Na slovenski strani so poudarili, da potrdilo ne sme voditi v dodatne omejitve in da mora biti na voljo vsem prebivalcem. Navedli so še, da je poleg ustreznih pogojev za izdajo potrdil treba poskrbeti tudi, da bodo imeli njihovi imetniki čim jasnejše informacije o pogojih, ki veljajo za prehod meja.

Razprava v preteklih tednih je bila intenzivna, so pa članice okrepile nediskriminacijsko naravo potrdil in raven varovanja osebnih podatkov ter vzpostavile zavezo prilagajanja njegove uporabe najnovejšim znanstvenim dognanjem, so še sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju.

Ministri za turizem pozivajo k čimprejšnji uvedbi potrdila

Ministri za turizem več članic Unije so v torek na pobudo Avstrije osrednjim institucijam EU-ja posredovali tudi pismo o covidnem potrdilu s pozivom k njegovi čimprejšnji uvedbi, po možnosti do junija, in s sedmimi poudarki, ki da jih je treba upoštevati pri pripravi.

Pismo je po navedbah avstrijskih virov poleg Avstrije podpisalo še sedem držav – Bolgarija, Ciper, Danska, Estonija, Nemčija, Grčija in Malta. Na začetku tedna se je napovedovalo, da bo podpisnic trinajst, med njimi se je omenjala tudi Slovenija.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je v torek za 24ur povedal, da Slovenija pisma še ni podpisala in da bo to še obravnavala vlada, a da glede na to, da se njihovo ministrstvo s tem strinja, pričakuje, da bo pristopila k temu.

Slovenije torej za zdaj po navedbah avstrijskih virov ni med podpisnicami. Na vprašanje, ali pričakujejo, da se bodo nekatere države pridružile pozneje, pa na avstrijski strani odgovarjajo, da pismo zdaj, ko so članice dosegle skupno stališče o tem potrdilu, ni več tako bistveno.

Sorodna novica "Vse, kar potrebujete, je Grčija"; Malta turiste vabi z 200 evri

So pa avstrijski viri še poudarili, da se je vseh trinajst držav, ki so pred dvema tednoma na pobudo Avstrije sodelovale na pogovoru o tem potrdilu, strinjalo, da je treba potrdilo uvesti hitro, a da se pet držav na koncu ni pridružilo zaradi vprašanja delitve pristojnosti z ministrstvi za zdravje.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU-ja olajšalo potovanja to poletje. Predlagano "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je človek cepil proti covidu-19, da ima negativni izvid testa ali da je prebolel covid-19.

Evropski parlament naj bi o svojem stališču za pogajanja glasoval na aprilskem plenarnem zasedanju. Končno glasovanje o ukrepu pa načrtujejo na junijskem plenarnem zasedanju. Komisija poudarja cilj, da se pilotni projekt začne izvajati na začetku junija in da je potrdilo v celoti pripravljeno do poletja.