Če so imeli julija 4,6 milijona prihodov in 30,5 milijona prenočitev turistov, kar predstavljajo dober odstotek obojega manj kot lani, pa so avgustovske številke poskočile.

V državo je prišlo pet milijonov turistov oziroma osem odstotkov več kot avgusta lani, 33 milijonov prenočitev pa predstavlja triodstotno rast, so zapisali na portalu 24sata.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Več domačih gostov
V prvih osmih mesecih leta so na Hrvaškem skupno našteli 16,5 milijona turistov, kar je bilo za pet odstotkov več kot v istem obdobju lani. Našteli so 90,1 milijona prenočitev, kar je zvišanje za dva odstotka, je danes sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem.

Gostje iz drugih držav so ustvarili 79,1 milijona prenočitev, kar je bilo za en odstotek več kot v istem obdobju lanskega leta. Domačih hrvaških gostov je bilo za deset odstotkov več, imeli so tudi za sedem odstotkov več prenočitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

V starodavnem Dubrovniku turistov nikoli ni manjkalo, a množice so se začele dobesedno zgrinjati v ta jadranski biser, potem ko so znotraj mestnega obzidja snemali televizijsko uspešnico Igra prestolov. Foto: AP
V starodavnem Dubrovniku turistov nikoli ni manjkalo, a množice so se začele dobesedno zgrinjati v ta jadranski biser, potem ko so znotraj mestnega obzidja snemali televizijsko uspešnico Igra prestolov. Foto: AP
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nemcem sledijo Slovenci
Največ gostov je bilo tudi v prvih osmih letošnjih mesecih iz Nemčije, nekaj manj kot 2,4 milijona, kar je bilo za 4,5 odstotka več ko v isstem lanskem obdobju. Nemških prenočitev v je bilo nekaj manj kot 17 milijonov ali za pol odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju.

Po številu prenočitev so Nemcem sledili Slovenci, ki jih je bilo na Hrvaškem nekaj manj kot 1,33 milijona, so pa ustvarili nekaj več kot 9,5 milijona prenočitev. Na tretjem mestu so bili Avstrijci s 6,3 milijona, Poljaki s 5,4 milijona, Italijani s 4,9 milijona, Čehi s 4,7 milijona in Britanci s 3,5 milijona prenočitev. Ob tem je bilo turistov iz Poljske in Češke nekoliko manj kot v istem obdobju lani, Italijanov in Britancev pa nekoliko več. Avstrijci so bili na lanski ravni.

Največ prenočitev je bilo v zasebnih namestitvah (34,5 milijona), hotelih (19,4 milijona) in kampih (16,2 milijona).

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največ prenočitev v Istri
Kot najbolj turistična regija je znova na vrhu hrvaška Istra s 24,3 milijona prenočitvami, sledita splitsko-dalmatinska županija in Kvarner s 16,9 oziroma 16,2 milijona prenočitev.

Najbolj priljubljeni turistični kraji za prenočitve na Hrvaškem so v prvih osmih mesecih bili Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split in Medulin.

Skok na lestvici
Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je poudaril, da so na Hrvaškem lahko posebej veseli, ker so poleg večjega števila obiskov in prenočitev, pozitivni trendi povezani tudi s finančnimi rezultati. Po podatkih hrvaške davčne uprave so v turističnem in gostinskem sektorju izdali za 20,6 milijarde kun (2,8 milijarde evrov) računov, kar je za osem odstotkov več kot je bilo v prvih osmih lanskih mesecih.

Kot so dodali, je Hrvaška na 27. mestu najnovejše lestvice glede konkurenčnosti turističnih držav, ki jo je objavil svetovni ekonomski forum. Poudarili so, da gre za napredek za pet mest v primerjavi s prejšnjo lestvico.