Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Skupina Airlines For America (Letalske družbe za Ameriko; AFA) v izjavi za javnost vztraja, da zaradi filtriranega zraka in obvezne nošnje mask med letenjem obstaja nizko tveganje za okužbo s koronavirusom. "Prepričani smo, da ta večplastni pristop znatno zmanjša tveganje," so zapisali.

Izjave so objavili po tem, ko so iz ameriškega CDC-ja sporočili, da se tisti, ki so cepljeni, lahko družijo s tistimi, ki so prav tako že cepljeni, in celo s tistimi, ki niso, a ne spadajo v rizično skupino, da pa bi se morali še vedno izogibati potovanjem.

"Ob vsakem porastu potovanj ugotavljamo naraščanje novih primerov v ZDA," je dejala direktorica CDC-ja Rochelle Walensky med redno novinarsko konferenco o koronavirusu.

Kot so za CNN povedali viri iz zdravstvene stroke, so se pri CDC-ju ob pripravi priporočil za že cepljene ljudi pogovarjali tudi o možnosti spremembe priporočil glede potovanj, a za razrahljanje že omenjenih priporočil proti potovanjem nikdar ni bilo zaznati kaj dosti podpore.

Največ potnikov po januarju

Zdravstveno stroko še naprej skrbi, da bodo potovanja, povezana s študentskimi pomladnimi počitnicami, ki slovijo v ZDA kot precej razvratne, privedla do vnovičnega porasta okužb. Tudi v ZDA spet potuje vse več ljudi, apatičnih zaradi neskončno dolgih ukrepov za zajezitev pandemije.

Samo v nedeljo so po ameriških letališčih našteli 1,3 milijona potnikov, kar je najvišja številka od 3. januarja, ko so se Američani vračali z božično-novoletnih oddihov.

To je že drugi s pandemijo povezan spor med letalsko industrijo in novo ameriško administracijo predsednika Joeja Bidna, ki ima do virusa precej strožji pristop, kot ga je imel njegov predhodnik Donald Trump.

Prvi večji trk se je zgodil na začetku leta, ko je CDC razmišljal, da bi zahteval od vseh potnikov na notranjih poletih negativni test na koronavirus. Bela hiša se je sestala s predstavniki letalske industrije in pobuda CDC-ja je padla v vodo.