Suhorobarski izdelki so odlična ideja za darilo, še posebej, če prihajate z ribniškega konca. Ni treba, da na pot vzamete ravno košaro, zavojček zobotrebcev ali nekaj kuhalnic pa ne bo bistveno obtežilo vaše prtljage. Foto: RTV SLO/A. K.
Suhorobarski izdelki so odlična ideja za darilo, še posebej, če prihajate z ribniškega konca. Ni treba, da na pot vzamete ravno košaro, zavojček zobotrebcev ali nekaj kuhalnic pa ne bo bistveno obtežilo vaše prtljage. Foto: RTV SLO/A. K.
Le kdo bi se branil steklenice dobrega vina? Pa tudi led bo laže prebiti ob kozarčku rujnega ... Foto: Reuters

Kjer koli boste prenočevali (pri prijateljih in znancih ali pa v hotelih, hostlih, penzionih ali celo v šotoru), boste na poti zagotovo spoznali nove ljudi, ki lahko postanejo vaši prijatelji. Zato je v nahrbtniku dobro pustiti nekaj prostora za darilca, ki jih lahko za spomin pustite starim in novim znancem ali prijaznim gostiteljem. Torej, potrebujete nekaj, kar zavzame malo prostora, je praktično, a ima tudi neki pomen.

Malenkosti z velikim pomenom
Najboljša darila za gostitelje in potencialne nove prijatelje na poti naj bodo simbol vaše domovine ali kulturnega ozadja. Ljudi iz daljnih dežel zanima, od kod prihajate, tako da so majhni spominki iz vaše države ali domačega mesta (ali celo vaše soseske) lahko lepa darila. Ker pa naj bi bila darila tudi znak prijateljstva (in ne "plačilo" za usluge), najbolje učinkujejo predmeti, ki niso dragi.

Razglednice, pisala, obeski, našitki, obeski za ključe ali magneti za hladilnike iz vašega domačega kraja ali spominki z znakom priljubljene športne ekipe iz vašega kraja v prtljagi ne bodo zavzeli veliko prostora, bodo pa lep spomin za vaše prijatelje. Dobra zamisel so tudi majice, kapice in knjige, čeprav jih je malo teže prenašati naokrog. Če imate voljo in čas, se lahko povežete s trgovinsko zbornico v vaši državi ali krajevnim turističnim uradom in jih poprosite za kakšen brezplačen spominek, preden se podate na pot.

Kar koli boste izbrali, pazite, da ne boste z darili razsipni. Ne delite spominkov bežnim znancem (sploh, če se podajate v države tretjega sveta, saj bi s tem le podkrepili stereotip materialističnih zahodnjakov, ki zviška gledajo na druge kulture) in majhnim otrokom, preden za dovoljenje ne vprašate njihovih staršev (to je morda v nasprotju s tamkajšnjimi običaji, otroci pa se tako lahko navadijo prosjačiti turiste).

A. K.