Čim manj kosov prtljage - tem manj zapletov. Foto: EPA
Čim manj kosov prtljage - tem manj zapletov. Foto: EPA
Koliko kosov bomo dobili na drugem koncu? Vse? Polovico? Nobenega? Foto: EPA
Veliko kosov prtljage se med poletom izgubi. Foto: EPA


Nedvomno pokvarjen dopust. Nekateri zato pakirajo lahke stvari in vse nekako stlačijo v ročno prtljago, nato pa se s šestimi torbicami in vrečkami drenjajo med nejevoljnimi potniki na letalu. Vse, da ne bi naša prtljaga, denimo, namesto na newyorškem JFK-ju pristala na zaprašeni letališki pisti v kakšnem Hondurasu.

V ZDA je bil po podatkih ministrstva za transport delež števila izgubljene prtljage lani še posebej visok, po terorističnih napadih 11. septembra 2001 pa se je kar podvojil. Med majem in julijem je bilo več kot milijon (!) kosov prtljage izgubljenih, ukradenih ali napačno dostavljenih - največ v zadnjem desetletju.

Lanskega septembra je 20 ameriških letalskih prevoznikov prejelo kar 265.350 pritožb glede založene prtljage. Na kratko, potniki so imeli 5,45 možnosti od 1.000, da ne bodo dobili prtljage. In kako se temu lahko vsaj delno izognemo?

1. Vedite, kdaj NE prijavljate prtljage
Najslabši rekord izgubljanja oz. zalaganja prtljage imajo krajevna letala (notranji poleti) - pri njih se ta delež poveča za 100 odstotkov. Slaba ideja je torej prijavljati prtljago, če vaš letalni itinerar vključuje vmesni (t. i. connecting) polet.

2. Zapakirajte kartico z vašim imenom in naslovom ZNOTRAJ vaše prtljage
Če že morate prijaviti prtljago, vsekakor vstavite vaše kontaktne podatke (vključno s številko mobilnega telefona) in načrt potovanja v potovalko/kovček, če tisti na zunanji vizitki odpadejo.

V ZDA so se nekatera letališča že zavarovala: lasvegaški McCarran International je tako denimo opremil vso odhodno prtljago z radio-frekvenčnimi čitalci. Poleg tega tudi ne pozabite odstraniti starih nalepk. Če prestopate, se izogibajte povezav, ki si prehitro sledijo. Tudi če boste vi ujeli letalo, obstaja velika verjetnost, da ga vaša prtljaga ne bo.

3. Kako podati pritožbo
Če ne morete dokazati (ali če nimate računov), kakšne vrednosti so bile stvari v vaši prtljagi, vam letalska družba najverjetneje ne bo izplačala ustrezne odškodnine. Vrednost vaše prtljage deklarirajte že na "check-inu" in se s tem izognite kupovanju dodatne zavarovalnine. Vedite: večina letalskih družb nima prtljage za resnično izgubljeno, dokler ni od vašega prihoda preteklo sedem dni, zato ne pričakujte takojšnjih ukrepov in odškodnin.

K. S.