Letalo je postalo nepogrešljivo potovalno sredstvo, čeprav zna nakup vozovnice povzročati prave glavobole. Foto: EPA
Letalo je postalo nepogrešljivo potovalno sredstvo, čeprav zna nakup vozovnice povzročati prave glavobole. Foto: EPA
Frankfurtsko letališče
Velika mednarodna letališča so zapletena živčna središča, ki nam ponujajo številne možnosti povezav. Foto: EPA
Poslovni razred
Seveda se moramo ob iskanju najcenejših kart odpovedati udobju poslovnega ali prvega razreda, razen če seveda ne pride do prezasedenosti leta. Foto: EPA

Najprej, julij in avgust sta poleg novoletnega obdobja visoka sezona povsod po svetu, in če že nimate karte, premislite, ali si res želite potovati, ko naokoli leti "pol sveta", so cene najbolj navite in v službi ni šefa?

A. Letite v najmanj obremenjenih dneh
Torek
in sreda sta dneva, ko potuje najmanj poslovnežev. Prav tako še ni kongresnih "letalcev", manj je tudi potnikov, za katere skrbijo turistične agencije. Najmanj obremenjeni so poleti sredi dneva sredi tedna. Zaradi zmanjšanega povpraševanja so nižje tudi cene, letala se pozneje zapolnijo, zato se najde kakšno ugodno mesto tudi slab mesec pred potovanjem.

B. Letite zunaj sezone in praznikov
Popotniki, ki si resnično želijo najnižjih cen, naj ne letijo med počitnicami, okoli novega leta in pred prazniki ter po njih; seveda se je treba ob tem pozanimati o praznikih države, v katero potujemo. Od letnih časov je najmanj priljubljena jesen.

C. V priljubljene destinacije ob nepriljubljenih obdobjih
Če si nadvse želite v Avstralijo ali Argentino, zakaj ne bi poskušali obiskati teh dveh držav, ko je tam zima? Dopustujte poleti v zimsko-športnih središčih in nasprotno pozimi, večina "enosezonskih" krajev zna nadvse prijetno presenetiti. Namestitve in storitve so cenejše, ob manj gostih smo deležni več pozornosti.

D. Kupujte ob najcenejših dnevnih urah
Kako je to sploh mogoče? Letalske družbe v skladu s povpraševanjem trikrat na dan spreminjajo cene svojih poletov. Najugodnejše ponudbe se najdejo zgodaj zjutraj in ob petih popoldne, če seveda živite v istem časovnem pasu kot letalska družba. Posebej se splača pogledati ob sobotah popoldne, ko si družbe želijo napolniti letalo pred začetkom novega tedna.

E. Kupite turistični paket, čeprav ga ne potrebujete
Turistične agencije ponujajo številne pakete, ki jih v zadnjih dneh pred začetkom počitnic tržijo po močno znižanih cenah. Tako se velikokrat dogodi, da je takšen "last minute" paket, z letalom, hotelom in hrano cenejši od same vozovnice, ki jo iščemo pri letalski družbi.

Ž. Prilagodljivost in načrtovanje
Torej potrebujemo še nekaj časa za brskanje po spletu, pri tem se za bližnje kraje osredotočite na nizkocenovnike, a pri tem ne pozabite na "normalne" družbe, ki v boju z nizkocenovniki ponujajo številne ugodnosti. Čim prej kupite, ne odlašajte, saj se cene v dneh podivjane rasti nafte običajno le dvigajo. Za medcelinske polete je priporočljiv nakup vsaj tri mesece pred potovanjem. Predvsem pa je pomembno, da se lahko prilagajamo ponudbi.

Srečno pot!

T. G.