Lov na letalsko karto vam odpre nova obzorja tudi s tem, ko ugotovite, kako veliko zanimivih destinacij obstaja na svetu. Foto:
Lov na letalsko karto vam odpre nova obzorja tudi s tem, ko ugotovite, kako veliko zanimivih destinacij obstaja na svetu. Foto:
Spletno poslovanje je popotnikom zelo olajšalo delo. Danes kupiš karto, čez dva dni pa že čakaš na letališču na polet. Foto: RTV SLO

Ko se odločite, kam in kdaj želite odpotovati ter kakšen je okvirni proračun poti, potem se začne lov na letalsko vozovnico. Na tej točki je najbolje, da niti ne poskušate ugotoviti, kako bi bilo življenje težje brez interneta. Poleti z domačega Brnika oziroma po novem Jožeta Pučnika (čeprav tega naziva ni v nobenih bazah, ki jih bom naštela) so zelo omejeni. Tako se Slovenci v želji po novih avanturah najpogosteje podamo na pot proti letališču v Münchnu ali Dunaju. Kar nekaj dobrih povezav ponujajo tudi letališča v Italiji (Trst ali Benetke), pa tudi v Gradcu v Avstriji.

Na tej točki pridejo prav obširne baze letalskih vozovnic. Dobro obiskani sta slovenski različici odklop.com in potovanje.si. Baze se redno osvežujejo, tako da se vam lahko hitro zgodi, da je vozovnica čez nekaj minut, ko se obotavljate, že prodana. Druge zanimive povezave, kjer pa je nujno poznavanje kakšnega svetovnega jezika, najbolje angleščine, pa so na primer expedia.com, edreams.com, skyscanner.net. Njihovi iskalniki preiščejo bazo prek 100 letalskih družb, čeprav se pogosto zgodi, da vsaka od teh strani najde drugačne možnosti in posledično tudi cene. Iskanje na teh straneh pa ni omejeno le na letalske vozovnice, ampak dajejo tudi povezave do hotelov, ki jih lahko rezervirate prek spleta. Zanimiva spletna stran je tudi tripadvisor.com, ki vam poleg letalskih vozovnic ponuja še več možnosti za načrtovanje potovanja.

Lahko ste sam svoj turistični agent in si potovanje prilagodite po svojem okusu z nasveti iz te strani. Na tem mestu pozivam uporabnike, da s komentarji podajo tudi svoje predloge in izkušnje z različnimi povezavami, kjer so dobili poceni letalske vozovnice in druge storitve.

Spopad z zapletenimi matrikami
Nakup letalske vozovnice je glavni del priprave na pot. Če kupite vozovnico, na primer, iz Münchna, se lahko odločite in dokupite vozovnico še z Brnika do tja. Upravljanje z bolj zapletenimi »matrikami«, kombinacijami, ki peljejo do najcenejših vozovnic, zna biti zapleteno, a hkrati zabavni in koristno. Obstajajo namreč tudi drugačne poti. Da se z nizkocenovnim letalskim prevoznikom odpeljete do večjega evropskega mesta, na primer Londona, in od tam naprej letite na izbrano destinacijo. To je lahko še cenejša pot, a to ni pravilo.

Najpomembneje pri nakupu pa je, da ko imate enkrat vozovnico plačano, ne raziskujete več. Lahko se zgodi, da nekaj dni pred odhodom ugotovite, da bi do vozovnice prišli še ceneje.

Ana Jurišič