Sodobnejša letala imajo udobne nastavljive sedeže in zaslon na naslonjalu predhodnega sedeža. Foto: EPA
Sodobnejša letala imajo udobne nastavljive sedeže in zaslon na naslonjalu predhodnega sedeža. Foto: EPA
Notranjost letala
Po zagotovilih proizvajalcev letal so vsi sedeži v letalu enako varni. Foto: EPA
Notranjostb letala
Najmanj dologočasni so tisti sedeži, ki omogočajo predvajanje videa na zahtevo. Foto: EPA

Najbolj udobni sedeži so seveda tisti v prvem razredu, vendar si teh vsi ne moremo privoščiti. Sedeži v tem razredu sicer vključujejo menije a la carte, kaviar, udobne počivalnike ali celo pižamo, a je treba za takšno udobje in zasebnost odšteti tudi do 10.000 evrov. Nekatere letalske družbe ponujajo celo zasebne prostorčke z lastnimi minibari.

Najboljši sedeži v poslovnem razredu
Večina bojših letalskih družb v poslovnih razredih ponuja sedeže, ki se spremenijo v postelje, vendar pa med posameznimi prevozniki še vedno obstajajo razlike. Nekateri sedeži so kot postelje popolnoma ravni, nekateri pod rahlim kotom, nekater daljši, drugi krajši, lahko pa so celo obrnjeni s hrbtom proti središču letalske kabine.

Najvarnejših sedežev ni
Nekateri strokovnjaki trdijo, da so sedeži ob krilu, kjer je letalo ojačano, najvarnejši. Spet drugi trdijo, da je najvarneje na repu letala, ameriški proizvajalec letal Boeing pa trdi, da so vsi sedeži enako varni. Kako varen je sedež, bo ob letalski nesreči odvisno predvsem od tega, kateri del letala bo najbolj poškodovan.

Najboljši sedežni kompromis
Ekonomski razred premium je vmesni razred med poslovnim in ekonomskim razredom, a ga ponujajo le nekatere letalske družbe. V tem razredu je do 25 odstotkov več prostora za noge, kar pomeni, da je letenje manj neprijetno. Poleg tega je tam boljša tudi hrana, bolj udobna pa so tudi stranišča. Cene so za okoli 25 odstotkov višje od poleta v ekonomskem razredu.

Najboljši sedeži v ekonomskem razredu
Postavitev sedežev v letalu je odvisna od posamezne letalske družbe. Razmik med sedeži je širok od 79 pa vse do 86 centimetrov. Najbolje je torej sedeti ob prehodu ali v vrstah, ki pred sabo nimajo sedeža.

Najmanj dolgočasni sedeži
Le malo je še letalskih družb, ki na svojih čezoceanskih poletih nimajo osebnih videopredvajalnikov na naslonjalu sedeža spredaj. Starejše različice ponujajo le nekaj različnih programov, gledalci pa morajo počakati, da se ena oddaja konča, preden lahko spremljajo drugo. Video na zahtevo pa vam omogoča, da spremljate, kar želite in kadar želite.

Najslabši sedeži
Najslabši sedeži so v sredini in na repu letala. Na sredini ste v središču dogajanja, potniki na repu letala pa najbolj čutijo turbulence in imajo manj prostora za noge. Če v ekonomskem razredu sedite ob prehodu, se vam lahko zgodi, da vas zadane voziček s hrano, a vam vsaj ni treba plezati čez potnike, ko želite na stranišče ali pretegniti noge.

Najbolj tihi sedeži
Vsi sedeži, ki so pred motorji, so tišji od tistih za motorji letala. Tudi sedeži v zgornji kabini letala so tišji, a so ponavadi rezervirani za ekonomski premium razred. Če sedite poleg stranišča, ste ponavadi deležni večjega prometa in hrupa. Izogibajte pa se sedežem v ekonomskem razredu, ki imajo vdolbino za otroški sedež.

Ana Mušič