Foto: EPA
Foto: EPA

Za vstop v Italijo morajo potniki trenutno izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zadošča tudi negativni izvid hitrega testa, za Radio Slovenija poroča Jure Čepin.

A pogoji za vstop v državo niso enaki pogojem za vstop na smučišče, opozarja vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. "V Italiji je posebnost to, da je pri vstopu v državo potrdilo s QR-kodo veljavno devet mesecev; pri notranjih kontrolah, v hotelih, smučiščih pa potrdilo o cepljenju velja šest mesecev. A se to ne preverja tako sistematično," pravi Šter.

V Avstrijo do torka s PCR-testom ali poživitvenim odmerkom

Drugače je z Avstrijo, ki je pred dnevi napovedala postopno sproščanje pogojev. Že v soboto bo na na smučiščih zadostovalo izpolnjevanje pogoja PCT, vendar lahko do torka mejo brez opravljenega PCR-testa še vedno prečkajo samo cepljeni s poživitvenim odmerkom, pravi Klemen Hren, urednik spletnega portala Avtokampi.si.

"Za prebolele in dvakrat cepljene pomeni, da morajo imeti še potrdilo o negativnem izvidu PCR-testa. Hitri test za zdaj ni dovolj. Od torka naprej pa bo mogoče vstopiti brez karantene tudi s PCT-potrdilom, torej negativnim izvidom testa," pojasnjuje Hren.

Pogoje vstopa v Avstrijo naj bi nekoliko sprostili v torek.  Foto: EPA
Pogoje vstopa v Avstrijo naj bi nekoliko sprostili v torek. Foto: EPA

Če se odpravljate kam severneje, je sicer Avstrijo mogoče prečkati, saj je tranzit dovoljen brez vmesnih postankov razen v nujnih primerih. V primeru tranzita ni treba izpolnjevati vstopnih pogojev ali se elektronsko registrirati, izpolnjevati pa je treba vstopne pogoje končne destinacije. Za dokazovanje svojega cilja lahko predložite rezervacijo nastanitve ali pisno povabilo gostitelja, so nam pred kratkim pojasnili na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju.

V Franciji za smučanje pogoj PC, v BiH-u posebnih omejitev ni

Med države s strožjimi pogoji za opravljanje storitev spada tudi Francija, kjer je na smučiščih obvezno izpolnjevanje pogoja PC.

Na drugi strani pa v Bosni in Hercegovini posebnih omejitev za smučanje ni.

Vstopni pogoji posameznih držav se sicer hitro spreminjajo, zato je pred odhodom v tujino priporočljivo spremljanje razmer na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve in predstavništev v tujini, še poroča Jure Čepin.

Počitnice za zahodni del države, za vzhod teden dni pozneje

V ponedeljek bo enotedenske zimske počitnice začelo okoli 149.000 dijakov in učencev osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega Potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela. 119.000 njihovih vrstnikov z vzhoda države ima zimske počitnice teden dni pozneje, piše slovenska tiskovna agencija (STA).

Že drugo leto zapored bodo počitniške dejavnosti in dogodki zaradi epidemičnih razmer potekali v skladu z zdravstvenimi smernicami za zajezitev preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Ljubljana: Vabijo zavetišče za živali, ZOO, Kinodvor, Mestni muzej ...

V Ljubljani za mlade med počitnicami pripravljajo več dejavnosti. Na Ljubljanskem gradu bodo pred pustom potekale delavnice o zgodovini mask.

Zimske počitnice ljubitelji snega izkoristijo za smučarijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zimske počitnice ljubitelji snega izkoristijo za smučarijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Učenci od 1. do 5. razreda se bodo lahko pridružili počitnicam v ljubljanskem zavetišču za zapuščene živali, kjer bodo spoznavali poklic oskrbnika živali in veterinarja; vse otroke na obisk vabi tudi ZOO Ljubljana, ki pripravlja poseben program.

Mladi zmaji vabijo mlade k zimski avanturi, s katero bodo skušali prebuditi in priklicati pomlad. Sredi počitnic, v sredo, 23. februarja, se bodo prek Škocjanskih jam odpravili v Piran. V Pionirskem domu za osnovnošolce pripravljajo brezplačne likovne delavnice, Kinodvor pripravlja dopoldanske projekcije filmov, mlade s potovanjem v svet koliščarjev vabi tudi Mestni muzej.

Dejavnosti tudi v Idriji in Trbovljah

Dejavnosti pripravljajo tudi drugje. Mladi Idrijčani denimo bodo v organizaciji tamkajšnje zveze prijateljev mladine v tem času lahko obiskali počitniški kino in si ogledali film Pri Adamsovih 2, se v kulinarični delavnici preizkusili v izdelavi presnih slaščic in v Mladinskem centru Idrija v lego robotiki, v četrtek pa bodo s plesno trenerko Ano Trček lahko zaplesali v plesni delavnici.

Pester počitniški program čaka mlade tudi v zasavski regiji. Med drugim so za mlade med 11. in 16. letom v Delavskem domu Trbovlje pripravili brezplačne delavnice videoustvarjanja. Pridobljeno znanje bodo lahko uporabili tudi v šoli za oblikovanje kratkih filmčkov z ekskurzij in s prireditev.

Okrnjeno počitniško varstvo

Epidemične razmere krojijo tudi počitniško varstvo, ki ga je letos manj, zanimanja pa veliko. Ljubljanska mestna občina prek javnega razpisa sofinancira programe počitniškega varstva, ki jih izvajajo nevladne organizacije. Vsi programi Plesnega kluba Ples plus so že zasedeni, počitniško varstvo pa nudijo še Mala ulica in ZPM Ljubljana Moste Polje. Dnevno varstvo otrok od 1. do 5. razreda v času počitnic organizira tudi Društvo prijateljev mladine Izola v svojih prostorih.