Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetišče, ki bo skoraj v celoti bele barve, bo na ogled na živahnem osrednjem trgu Zocalo, blizu ruševin pravega Templa Mayor, kjer so Azteki častili dve glavni božanstvi z razkošnimi obredi in obrednim žrtvovanjem ujetnikov.

Tempelj je uničila španska vojska po osvojitvi mesta pod vodstvom Hernana Cortesa leta 1521, nakar se je začelo sistematično rušenje Tenochtitlana, na pogorišču katerega je zrasel Ciudad de Mexico.

Tik ob kraju, kjer je nekoč stal znameniti tempelj, so v kolonialnem slogu postavili rimskokatoliško katedralo, pri čemer so za gradnjo uporabili velik del kamna porušenega templja.

Izvirnik visok kar 15 nadstropij

Replika bo s 16 metri najvišja replika Templa Mayor, navaja mehiško ministrstvo za kulturo. Arheologi menijo, da je bil izvirnik templja visok toliko kot 15-nadstropna stavba.

"Za Azteke je bil ta tempelj središče vesolja. Simboliziral je točko, s katere si lahko vstopil v podzemlje in dosegel različne nebesne ravni," je povedal Argel Gomez z ministrstva za kulturo.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador se bo v petek udeležil slovesnosti na trgu Zocalo, kjer bodo zaznamovali 500 let od padca Tenochtitlana. Lopez Obrador je pred tem pozval Španijo in Vatikan k opravičilu zaradi kršitev človekovih pravic, zagrešenih med osvajanjem Mehike.