Junija je potovalo 27.953 potnikov. Foto: BoBo
Junija je potovalo 27.953 potnikov. Foto: BoBo

Število potnikov na brniškem letališču se ob izboljšanju epidemičnih razmer povečuje. Prek največjega letališča v državi je junija potovalo 27.953 potnikov, kar je skoraj še enkrat več kot maja. Dnevno so zaznali tudi do 2500 potnikov, pretovorjenega je bilo 974 ton tovora, zaznali so 1650 premikov letal. Ob ugodnejših pogojih potovanj se povečuje tudi mreža potovanj z ljubljanskega letališča – potniki trenutno lahko potujejo z 12 letalskimi prevozniki na prav toliko destinacij, do konca poletja pa pričakujejo še dodatnih pet prevoznikov.

Air France enkrat dnevno leti v Pariz, enkrat tedensko Israir potnike pelje v Tel Aviv, SunExpress pa v Antalijo. Dvakrat dnevno Lufthansa leti v Frankfurt, predvidoma 3. avgusta bo dodala še tretji polet dnevno, dvakrat tedensko Air Montenegro leti v Tivat, od septembra bo namesto tja letel v Podgorico, Swiss International Airlines pa v Zürich, a bo predvidoma od 19. julija število poletov povečala na štirikrat tedensko. Tudi Transavia dvakrat tedensko leti v Amsterdam, predvidoma 23. julija pa bo prevoznik dodal še en polet. Aeroflot trikrat tedensko leti v Moskvo, Brussels Airlines pa v Bruselj, Turkish Airlines brniško letališče petkrat tedensko poveže s Carigradom, LOT Polish šestkrat tedensko leti v Varšavo, Air Serbia pa sedemkrat tedensko v Beograd.

Do konca oktobra si obetajo 17 rednih letalskih povezav

Ponudbo naj bi okrepila še Iberia, ki bo od 2. avgusta dvakrat tedensko letela v Madrid, in Wizz Air, ki bo od 16. julija dvakrat tedensko letel na bruseljski Charleroi. Obstoječim prevoznikom naj bi se med poletjem pridružili še British Airways, ki bo od 8. avgusta zagotavljal predvidoma pet tedenskih poletov na Heathrow. Easyjet bo predvidoma od 8. septembra trikrat tedensko letel na Gatwick, Flydubai pa od 24. septembra predvidoma trikrat tedensko v Dubaj.

Potnike pozivajo, naj bodo na pot pripravljeni in seznanjeni s potrebnimi dokumenti. Foto: BoBo
Potnike pozivajo, naj bodo na pot pripravljeni in seznanjeni s potrebnimi dokumenti. Foto: BoBo

"Če zaradi epidemije covida-19 ne bo potovalnih omejitev, si do konca oktobra obetamo sedemnajst rednih letalskih povezav," je dejal vodja letaliških storitev pri Fraportu Slovenija Janez Krašnja in poudaril, da se število poletov na obstoječih destinacijah ves čas povečuje, obetavne pa so tudi že napovedi poletov za zimsko sezono. Sproščanju omejitev potovanj sledi tudi čarterski promet. Med najprivlačnejšimi čarterskimi destinacijami ostajajo grški otoki, turška Antalija, Džerba v Tuniziji, egiptovska Šarm el Šejk in Hurgada, Barcelona, Madeira in Tenerife.

Potnike pozivajo, naj se pred potovanjem dobro seznanijo z veljavnimi omejitvami pri prehajanju mej in svoje potovalne načrte prilagodijo sprejetim zdravstvenim ter varnostnim standardom v izbrani državi. Svetujejo jim, da se dobro seznanijo s potrebnimi dokumenti in obrazci, ki jih potrebujejo za potovanje na želeno destinacijo, na letališče pa naj prihajajo pravočasno, torej vsaj dve uri pred poletom, in se tako izognejo gneči in morebitnim zamudam.