Z Brnika na vse več destinacij

Več kot leto po popolnem zaprtju zračnega prometa je Slovenija ponovno povezana z 8 evropskimi mesti, do jeseni pa bo število letalskih ponudnikov še naraslo. Trenutno je iz Ljubljane mogoče leteti v Amsterdam, Frankfurt, London, Pariz, Antalijo, Varšavo, Moskvo in Beograd. "Do konca meseca se bosta osmim linijam pridružili še dve," je povedal Janez Krašnja iz Fraporta Slovenija.

Od 28. junija bo tako mogoče leteti v Bruselj, konec meseca pa bo prav tako na voljo povezava v Tivat. Večji prihod prevoznikov pričakujejo še v juliju, ko bo spet mogoče leteti v Tel Aviv, Frankfurt in Zürich. Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so tako zadovoljni, saj se bo tako že letos vrnilo 19 destinacij.

Fraportu Slovenija je uspelo pripeljati tudi nizkocenovnega prevoznika flydubai, ki bo od 24. septembra kar 3-krat tedensko ponujal polete, let do Dubaja pa bo trajal približno 6 ur. "Zelo smo veseli, da bo Ljubljana končno imela povezavo z Bližnjim vzhodom," je še dejal Krašnja.

Mesečno pričakujejo več 10.000 potnikov

S sproščanjem ukrepov se povečuje tudi število potnikov, vseeno pa podatki niso primerljivi z rekordi iz leta 2018 in 2019. Letošnji prvi meseci naj bi bili namreč porazni. "Če bodo razmere ostale takšne, kot so zdaj, se, kar se tiče prometa, nadejamo precej živahnega poletja," je povedala Brigita Zorec iz Fraporta Slovenija in dodala, da pričakujejo tudi po več 10.000 potnikov mesečno.

Pogoji za potovanja še vedno niso enotni, za to pa je nasvet Zorčeve, da se popotniki pred potovanjem zelo dobro pozanimajo, kateri so tisti dokumenti, s katerimi lahko potujejo in prestopajo meje, na letališče pa je priporočljivo priti še prej, kot je veljalo nekoč.