Podoba prenovljenega terminala od zunaj ... Foto: Arhitekturni biro Plan B
Podoba prenovljenega terminala od zunaj ... Foto: Arhitekturni biro Plan B

Kot so sporočili iz arhitekturnega biroja, je letališče prostor, kjer se potniki prvič in zadnjič srečajo z identiteto ter kulturo dežele. "Tako smo ob zasnovi novega potniškega terminala, ki nam je bila zaupana, želeli dodati tudi razmislek o nacionalni identiteti, čeprav zahteva za to v projektni nalogi ni bila posebej navedena," je pojasnil Uroš Razpet iz biroja Plan B.

Z nadgradnjo potniškega terminala so idejni ustvarjalci in načrtovalci sledili povečanju zmogljivosti in tehnološki posodobitvi letališča ter tudi ekonomičnemu idejnemu konceptu, ki ga je zahteval omejen proračun investitorja, Fraporta Slovenija.

Gozdovi, travniki, Alpe

Ob tem so želeli doseči dovršeno umestitev, ki potnikom omogoča pogled v zeleno naravo države, na gozdove, travnike in Alpe. Z umetniškimi intervencijami, izraženimi skozi različna umetniška dela in slovenske izdelke, pa potnik na terminalu spoznava kulturno identiteto dežele.

... in od znotraj. Foto: Arhitekturni biro Plan B
... in od znotraj. Foto: Arhitekturni biro Plan B

Ena od takšnih intervencij je v glavni dvovišinski avli, ki z otokom iz teraca postane osrednja točka srečevanja. V sanitarijah je iz keramike poustvarjen motiv nageljna s starih slovenskih vezenin. Oprema poslovnega salona je kot razstava slovenskega oblikovanja. Hkrati terminal ostaja odprta platforma za prihodnje umetniške kreacije.

Novo podobo terminala so strnili v industrijski videz, kombiniran z betonom, kovino in lesenimi notranjimi oblogami. Ob tem tudi arhitekturni elementi in posamezni izbrani materiali odražajo slovenski prostor.

Dogodkovni prostor

Prostor letališča je tako razumljen kot dogodkovni prostor, skozi katerega se potniki gibajo in ob tem srečujejo slovensko kulturo, umetnost in oblikovanje, oviti v poglede na naravno okolje, ki ga dovoljujejo razgledno odprte arhitekturne površine terminala. "Snovan je kot demokratičen prostor, skozi katerega lahko potuje vsakdo, in tako predstavlja novo platformo manifestacije slovenske kulture," so pojasnili arhitekti.

V navezavi na zeleno okolje so zgodbo nadaljevali tudi v zunanjosti, in sicer z novim trgom oziroma območjem za pešce, ki povezuje prometne in parkirne površine ter medprostor starega in novega terminala. Gre za reminiscenco gozdu, ki obkroža samo letališče. Tako naj bi potniku v spominu ostal pogled na alpski pejsaž, v katerega je postavljen terminal.