Z uporabo kolesov se pokaže pravi odnos do okolja in sebe. Foto: Pixabay
Z uporabo kolesov se pokaže pravi odnos do okolja in sebe. Foto: Pixabay

Na Gorenjskem se je razširila mreža, ki omogoča izposojanje koles. "To je pridobitev za vse Gorenjce, v projekt Hitro s kolesom oziroma Gorenjska.bike, kot je njegova blagovna znamka, je zdaj vključenih pet gorenjskih občin," je povedal kolesarski zanesenjak Andrej Zalokar iz društva Rekreatur. Zdaj bodo lahko kolesarski navdušenci z izposojenim kolesom kolesarili iz Kranja v Naklo, vse do Radovljice, Tržiča in Jesenic.

Pred uvedbo te novosti so Kranjčani kolo najeli v Kranju in ga tam, na eni izmed kolesarskih postaj, tudi vrnili. Tako KR s kolesom zdaj presega občinske meje in krepi kolesarsko sodelovanje med občinami. "Župani, funkcionarji moramo biti prvi, ki se bomo vozili s temi kolesi, zato da občankam in občanom pokažemo, kakšen je pravi odnos do okolja in tudi do našega lastnega zdravja, saj vsi vemo, da z vožnjo na kolesu zase naredimo marsikaj," meni jeseniški župan Blaž Račič.

Mreža je plod slovenskega razvoja, stala pa je več kot pol milijona evrov. Skoraj 250 tisoč evrov je evropskega denarja, preostalo so finančno prispevale občine. Načrt mreže so uresničili v petih letih. Po novem vključuje 43 postaj, na razpolago pa je 245 koles, od tega jih ima 60 odstotkov pomožni električni motor.