Globoko v notranjosti, v kitajski pokrajini Sečuan nastaja novi Titanik. Foto: Reuters/Oriental Image
Globoko v notranjosti, v kitajski pokrajini Sečuan nastaja novi Titanik. Foto: Reuters/Oriental Image

Že leta 2016 je v javnost pricurljala novica, da na Kitajskem gradijo natančno repliko slovite čezoceanke, ki je leta 1912 na svoji krstni plovbi potonila na dno Atlantika, a temu ni nihče pripisoval kakšnega večje pozornosti. Zdaj pa so fotografi obiskali prizorišče gradnje in v svet poslali fotografije nastajajoče skoraj 270 metrov dolge in slabih 30 metrov široke morske lepotice.

Titanik nove generacije pa kljub sredstvom, ki jih bodo zanj porabili – po poročanju AFP-ja so do zdaj porabili okoli 23.000 ton jekla, celotna gradnja pa naj bi stala milijardo juanov oz. 127 milijonov evrov –, ne bo plul po širnih morjih, ampak bo varno privezan na jezu reke Čidžjang, v bližini velemesta Čengdu. Ladja bo namreč osrednja znamenitost nastajajočega zabaviščnega parka Romandisea, na njej pa bodo turisti lahko prenočili, zaplesali v kateri izmed njenih plesnih dvoran, obiskali gledališče ali zaplavali v bazenih na palubah, poročanje AFP-ja navaja CNN.

Kitajski Titanik sicer ni edini tovrstni projekt. Že pred leti je gradnjo Titanika II napovedoval avstralski milijarder Clive Palmer oz. njegova družba Blue Star Line. Po prvotnem načrtu bi morala replika slovite ladje na krstno plovbo prihodnje leto, a v zadnjih letih poročil o tem, da bi se gradnja začela, ni bilo.

Kot je znano, je ladja Titanik, največja tovrstna ladja do tedaj, znana tudi po vzdevku "nepotopljiva", na svojo prvo pot iz angleškega pristanišča Southampton proti New Yorku v ZDA izplula 10. aprila 1912, štiri dni pozneje, 14. aprila okoli polnoči pa trčila v ledeno gor in potonila v manj kot treh urah. Po uradnih podatkih je pri tem umrlo 1517 ljudi, preživelo jih je zgolj 706. Razbitine ladje je našla šele odprava pod vodstvom Američana Roberta Ballarda in Francoza Jeana Jarryja leta 1985.