Na Krvavcu obiskovalce pričakuje nova pokrita in ogrevana šestsedežnica. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Na Krvavcu obiskovalce pričakuje nova pokrita in ogrevana šestsedežnica. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Na Krvavcu bo po več kot 40 letih staro dvosedežnico, ki vozi na najvišjo točko smučišča, Zvoh, zamenjala nova šestsedežnica, ki bo pokrita in ogrevana. Ni pa to edina letošnja novost na Krvavcu.

Janez Janša, direktor RTC Krvavec, je v pogovoru s Timom Zidarjem, novinarjem TV Slovenija, omenil še druge novosti, med drugim dokončanje alsfaltnega dostopa do plaže, energetske točke, trim stezo, adrenalinski park in električna kolesa.

Z novostmi bodo v smučarsko sezono vstopili tudi na Mariborskem Pohorju, kjer imajo letos 66. obletnico postavitve prve gondole. "Nova pridobitev je nova srednja postaja kabinske žičnice in nova sedežnica Ruška, ki bo zamenjala staro vlečnico. Vse to povezuje tudi smučišča. V poletni sezoni pa bodo novost tudi druge zunanje dejavnosti," je dejal Ranko Šmigoc, direktor Javnega podjetja Marprom.

Odprtje sezone bo odvisno od količine snega, a okvirni datumi so kljub temu že določeni. Janša je dejal, da na Krvavcu načrtujejo začetek smuke na petek, 1. decembra, ali teden dni pozneje, odvisno od snega. Takrat bo tako odprtje smučarske sezone kot tudi odprtje nove šestsedežnice Zvoh.

Tudi na Pohorju naj bi naprave pognali v prvem tednu decembra, ampak tudi Šmigoc poudarja, da bo zadnjo besedo imelo vreme.

Ker so cene vozovnic na Pohorju zvišali že prejšnjo sezono, v letošnji ne načrtujejo novih podražitev. "V Marpromu smo letošnje leto poskrbeli, da so cene ostale nespremenjene. Lani smo bili v določenem precepu vezani na ceno električne energije, ki smo jo prejeli prvi po popolnoma novi tarifi in smo bili tudi prisiljeni uskladiti cene. In te cene smo zadržali tudi letošnje leto," je zagotovil Šmigoc.

Kakšna je cena smučarskih vozovnic

V Dolomitih za naložbe več kot sto milijonov evrov

Slovenci radi smučajo tudi v tujini, med priljubljenimi smučišči so tista v Dolomitih v Italiji, kjer bo mogoče smučati že konec novembra. Kot je za TV Dnevnik poročal dopisnik iz Italije Janko Petrovec, bodo na območju Dolomiti Superski, v največjem belem paradižu na svetu, ki ga sestavlja 12 konzorcijev in 130 podjetij, 450 žičnic na 1200 kilometrih smučarskih prog znova pognali v soboto, 25. novembra.

Marco Pappalardo, direktor marketinga smučarskega območja Dolomiti Superski, je pojasnil: "Sezono začenjamo 25. novembra, do konca tedna potem oziroma do 5. decembra pa bodo v pogonu že vse naprave."

Naložbam so letos v Dolomitih namenili 110 milijonov evrov; pretežno za posodobitev zasneževalnih sistemov. "Zgradili smo nove zbiralnike, potrebne za zasneževanje. Nekateri so podzemni. To je značilno za naše območje, saj zagovarjamo trajnostni razvoj," je dodal Pappalardo.

Dolomiti Superski je največje povezano smučarsko območje na svetu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dolomiti Superski je največje povezano smučarsko območje na svetu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na območju Južne Tirolske, Trentinskega in pokrajine Belluno ustvarijo približno polovico zimskega prometa Italijani in petino Nemci. Pa Slovenci? Diego Clara, poverjenik za stike z javnostjo smučarskega območja Dolomiti Superski, je dejal, da so slovenski gostje zanje že od nekdaj zelo pomembni, zlasti na Kronplatzu in na smučišču Tre Cime, zadnja leta pa tudi v Alti Badii. "Ti kraji so Slovencem najbližji. Zlasti januarja jih je tam res veliko," je dodal.

Dnevne smučarske vozovnice bodo za celotno območje Dolomiti Superski letos stale 80 evrov – s popusti za posamezna smučišča, nizko sezono, spletni nakup, večdnevne in družinske pakete. Popusti so tudi pri namestitvi, a samo pred božičem in po 16. marcu.

Za mladoletne je na italijanskih smučiščih obvezna čelada, za vse pa zavarovanje, ki ga prodajajo tudi skupaj z vozovnicami.

Cena smučanja v Dolomitih v Italiji