Nekatera smučišča že ponujajo predprodajo vozovnic. Foto: Pixabay
Nekatera smučišča že ponujajo predprodajo vozovnic. Foto: Pixabay

Na Mariborskem Pohorju, kjer so lani najbolj dvignili cene, letos vozovnic za zdaj niso dražili, tako da običajna dnevna vozovnica za odrasle med tednom še naprej stane 39 evrov, otroška pa 23 evrov. Za smuko ob koncih tedna in prazniki bodo odrasli morali odšteti 43 evrov, otroška vozovnica pa bo stala 25 evrov. Se je pa že občutno podražil prevoz z gondolo, saj je za povratno namesto šestih treba odšteti 16, za enosmerno pa namesto štirih deset evrov.

Nočna vozovnica za smuko v četrtek, petek in soboto zvečer je na voljo za 33 evrov, sezonska pa v predprodaji, ki bo trajala do konca oktobra, za odrasle stane 500, za otroke pa 285 evrov. V redni prodaji bo za sezonsko vozovnico treba odšteti 550 evrov za odrasle in 310 evrov za otroke. Vozovnica Pohorka, ki velja od ponedeljka do petka, razen med šolskimi počitnicami, stane 350, za otroke 190 evrov, v redni prodaji pa bo stala 410 evrov oz. 230 za otroke.

Na Rogli so predprodajo vozovnic začeli 1. oktobra, potekala pa bo vse do konca novembra. V tem času bo dnevno vozovnico za odrasle mogoče kupiti za 38 evrov, kar je evro manj kot lani v redni prodaji, medtem ko bodo vozovnice v redni prodaji letos dražje, in sicer 43 evrov. Otroška vozovnica v preprodaji stane 25 evrov, po 1. decembru pa bo dražja za tri evre.

Za nočno smuko bo treba v predprodaji odšteti 24, nato pa 28 evrov, sezonska smučarska vozovnica pa je trenutno na voljo za 483, v redni prodaji bo stala 538 evrov. Do konca septembra je bila na voljo zlasti med bližnjimi prebivalci priljubljena sezonska vozovnica samo za smuko med delovnim tednom, ki je bila na voljo za 199 evrov, zdaj pa jo je mogoče kupiti za 249 evrov.

Na Krvavcu že predprodaja, v Kranjski Gori še ne

Tudi na Krvavcu je predprodaja vozovnic stekla 1. oktobra. Do konca meseca je dnevno vozovnico za odrasle mogoče kupiti za 37 evrov, medtem ko otroška stane 23 evrov. To je dva evra nižja cena kot v lanski redni prodaji, medtem ko rednega cenika za zdaj še niso objavili. Sicer pa je na Krvavcu za sezonsko vozovnico letos treba odšteti 529 evrov, za otroško sezonsko pa 329 evrov. Na voljo je tudi sezonska vozovnica, ki velja izključno med delovnimi dnevi, od 15. marca naprej pa vse dni, ki je na voljo po enotni ceni 409 evrov.

V Kranjski Gori začetek predprodaje smučarskih vozovnic napovedujejo sredi oktobra. Za zdaj je na spletni strani objavljen le redni cenik, po katerem bo dnevna vozovnica za odrasle stala 44 evrov, štiri več kot lani, za otroke pa 26 evrov, kar je dva evra več kot lani. Nočna vozovnica bo stala 31, za otroke pa 22 evrov.

Na Kopah so za zdaj objavili le cenik sezonskih vozovnic, ki v predprodaji do konca novembra stanejo 419, otroške pa 319 evrov, v kar pa je vštetih še deset malic. V času otvoritvenega konca tedna med 1. in 3. decembrom bodo vozovnice za 30 evrov dražje, v redni prodaji pa bodo te brez dodatnega okrepčila stale 499, otroške pa 374 evrov.

Na Golteh cenika še niso objavili, so pa konec septembra po posebnih cenah prodajali sezonske vozovnice, za katere je bilo treba odšteti 399, za tiste, ki bodo veljale le med tednom, pa 299 evrov.

Medtem ko na Kaninu še ni jasno, kako sploh bo z zimsko sezono, na preostalih večjih smučiščih za zdaj cen smučarskih vozovnic še niso objavili.

Smučanje je vse dražji 'špas'. Foto: Pixabay
Smučanje je vse dražji 'špas'. Foto: Pixabay

V Avstriji se cene gibljejo okoli 70 evrov na dan

Medtem ko se slovenska smučišča niso odločila za zelo velik dvig cen, pa bo smuka v Avstriji v prihajajoči zimi občutno dražja, saj so upravljavci smučišč dnevne vozovnice v povprečju podražili za od sedem do deset odstotkov, ponekod celo za 12 odstotkov.

Upravljavci smučarskih središč v Avstriji kot razlog za podražitve skoraj soglasno navajajo veliko rast stroškov energentov in plač. "Cene energentov so za nas katastrofa," je dejal generalni direktor tirolskega smučišča Axamer Lizum v bližini Innsbrucka Werner Friesser. Kot je dodal, letos namesto prejšnjih 360.000 evrov plačujejo za energente 1,1 milijona evrov, pa čeprav za žičnice velja ugodnejša tarifa. Med vzroki za zvišanje cen upravljavci smučišč navajajo tudi obresti na izvedene investicije in zvišanje plač žičničarjem v skladu s kolektivno pogodbo za dobrih deset odstotkov.

V družbi Arlberger Bergbahna, ki upravlja smučišče St. Anton, so letos cene dnevnih smučarskih vozovnic v glavni smučarski sezoni zvišali na neverjetnih 75 evrov, kar je 12 odstotkov več kot pred letom. Predstavnik družbe Arthur Moser je dejal, da je zaradi velikosti smučišča "razmerje med ceno in ponudbo" v nacionalni in mednarodni primerjavi "popolnoma skladno".

Na smučiščih Kitzbühel in Ischgl bo treba za dnevno smučarsko vozovnico v glavni sezoni odšteti 72 evrov, v smučarskem središču Zillertal Arena 72,50 evra, v Söldnu pa 73 evrov. V smučarskem središču Ski amade s skupaj 760 kilometri smučarskih prog bo to zimo dnevna vozovnica skoraj povsod stala 73,50 evra, v dolini Gastein 73,90 evra. Nekaj nižje bodo cene v predprodaji.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podražitve tudi na koroških smučiščih

Na koroških smučiščih so dnevne vozovnice podražili v povprečju za devet odstotkov. Na smučiščih Mokrine, Bad Kleinkirchheim, Mölltal in Osojščica bodo odrasli za dnevno vozovnic odšteli 62 evrov. Na smučišču Grossglockner-Heiligenblut bo dnevna vozovnica stala 56,50 evra, na Katschbergu 60,50 evra, na Goldecku pa 51 evrov. Nižje bodo cene na manjših smučiščih, kot sta Klippitztörl (43 evrov) in Peca (45,50 evra).

V štajerski smučarski pokrajini Schladming-Dachstein so cene zvišali za več kot osem odstotkov, na do 73,50 evra za dnevno smučarsko vozovnico. Ob nakupu prek spleta so cene nekaj evrov nižje.

Na večjih smučiščih v Zgornji Avstriji bo letos smučanje dražje za od sedem do deset odstotkov, v Hinterstoderju denimo dnevna vozovnica na spletu stane 56 evrov, na blagajni pa 59 evrov. Upravljavci smučišč v Spodnji Avstriji so povedali, da bodo po približno desetodstotni lanski podražitvi letos cene zvišali za "okoli osem odstotkov".