Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Spremembe, ki so jih pripravili v Marpromu, sledijo obisku zdravstvenih inšpektorjev. Ti so navodila ministrstva za infrastrukturo, kako nadzirati izpolnjevanje pogoja PCT, označili za neustrezna in Marpromu naložili zaostritev nadzora. "Ni dovolj, da jih občasno testiramo ali pa naključno. Pomeni, da bi morali praktično na vsaki žičniški napravi stalno nadzirat PCT-pogoj," je pojasnil vodja smučišč Marko Rataj.

Ker to ni mogoče, so se odločili sistem spremeniti tako, da veljavnost potrdila PCT vežejo na veljavnost vozovnice. "Če vam PCT-potrdilo poteče čez, na primer, 10 dni, vam mi lahko ta trenutek veljavnost vozovnice vežemo samo za naslednjih 10 dni. Za tiste, ki pa se potem pač testirajo in morajo izkazovati to na 48 ur, bodo morali to početi vsakih 48 ur. Mi lahko vozovnico odklenemo samo za čas veljavnosti PCT-potrdila," razlaga Rataj. Za dnevne smučarje sprememb ni.

In kako so se na to odzvali obiskovalci smučišča? "Se strinjam, ker se ljudje morajo cepiti. Morajo ostati zdravi, ker skupaj sedimo v zaprti kabini. Nevarno je smučati, če nismo zdravi," je tako dejal tuji obiskovalec.

"Za tiste, ki so verjetno cepljeni, je to enostavneje, za tiste, ki pa nismo, pa postavlja to spet en problem oziroma se postavlja vprašanje smiselnosti letne smučarske karte kot take," pa je opozoril domačin.

Hkrati pa to pomeni, da bodo morali smučarji pogoj PCT izkazati le enkrat, potem pa bodo lahko na vse naprave in smučišča dostopali brez dodatnega nadzora. Da bi se izognili gneči, so številni potrdila Marpromu že poslali, kmalu pa bo to mogoče urediti še s posebno aplikacijo.

Spremenjena pravila za smučarje na Pohorju