Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grški minister za turizem Haris Theoharis je ta teden oznanil, da se bo država za turiste odprla 15. junija, pri čemer za prišleke iz okoli 20 držav ne bo omejitev, kot je obvezna karantena.

1. julija naj bi nato Grčija še dodatno sprostila omejitve in na seznam dodala še nekatere države, še tretja skupina pa naj bi sledila 15. julija. A ta postopek bo odvisen od razvoja pandemije.

Pogled na atensko Akropolo. Foto: Reuters
Pogled na atensko Akropolo. Foto: Reuters

V sklopu te prve faze odpiranja mej 15. junija bodo v Grčijo lahko pripotovali državljani držav, za katere oblasti ocenjujejo, da so se z virusom uspešno spopadli.

Te države so Ciper, Izrael, Nemčija, Kitajska, Avstralija, Japonska, Danska, Avstrija, Bolgarija, Srbija, Romunija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška in Norveška.

Številni varnostni ukrepi na obalah

Grška vlada je sicer sprva napovedala, da bodo morali vsi tujci ob vstopu v državo predložiti negativni test na novi koronavirus, a ta ukrep so zdaj glede na aktualne epidemiološke podatke razveljavili. Bodo pa zdravstvene oblasti izvajale naključna testiranja pri tujih potnikih.

Letošnje poletje bo sicer tudi v Grčiji videti precej drugače, kot smo ga vajeni – pričakujte ustrezno varnostno razdaljo, razkuževanja, vrsto varnostnih protokolov, maske in odredbe karanten na mestu, če bo to potrebno.

Novica, da je bila Slovenija ponovno izpuščena, je že naletela na kar nekaj razburjenja na družbenih omrežjih, a obstaja tudi kar nekaj nejasnosti. Za junij so denimo napovedani čarterski leti z ljubljanskega letališča na grške otoke.