Lokacija je 10 minut oddaljena od morja in 10 od kulturne dediščine Štanjela. Foto: Televizija Slovenija
Lokacija je 10 minut oddaljena od morja in 10 od kulturne dediščine Štanjela. Foto: Televizija Slovenija

Glede na razvoj vinskega turizma v svetu bi bilo kraški vinorodni okoliš z več kot 800 vinarji smiselno izkoristiti, menijo.

Štiri apartmajske hišice v kraškem slogu bi zgradili na zapuščenem območju nekdanjega mejnega prehoda Gorjansko.

Privabiti želijo ljubitelje vrhunskih vin. Foto: Pixabay
Privabiti želijo ljubitelje vrhunskih vin. Foto: Pixabay

"Zdaj smo pripravili dokumentacijo, ki je lahko zanimiva tudi za prihodnje vlagatelje, ker določa finančni obseg tega vložka in dokazuje, da je zadeva rentabilna," pojasnjuje župan Erik Modic.

"Glede na izračune naj bi se naložba, ki je vredna dva milijona evrov, povrnila v devetih letih," pojasnjuje direktor Razvojne agencije Krasa in Brkinov Aleš Vodičar.

Občina bo dala zemljišča na razpolago, vendar bo še vedno ostala njihova lastnica.

Butičnost in mir

Lokacija v osrčju Krasa je le 10 minut oddaljena od morja in prav toliko od kulturne dediščine Štanjela. Privabila bi ljubitelje vrhunskih vin, ki iščejo butičnost in mir. "Je kar nekaj takih vinskih vasi že po svetu, v Sloveniji je najbolj znana vinska vas Ptuj, kjer se spi v sodih, tukaj pa bi bil resort v tipičnem kraškem slogu," opisuje Vodičar.

Občinsko zemljišče je trenutno še zavedeno kot industrijsko, a ga bodo spremenili v turističnega. A čeprav namembnost še ni urejena, je trenutni najemnik dela zemljišča tja postavil lesene hišice. Po odredbi gradbenega inšpektorja z avgusta lani jih mora odstraniti.

V Komnu bi vzpostavili vinski turizem