Si upate? Foto: Reuters
Si upate? Foto: Reuters
Do zdaj je bil najdaljši stekleni viseči most je nad kanjonom Džangdžjadžje, ki pa vseeno ostaja najvišji. Foto: Reuters

488 metrov dolgi in štiri metre široki most se razteza 218 metrov nad tlemi, med dvema gorskima vršacema, gradili pa so ga tri leta.

"Stekleni viseči most Hongjagu zaznamuje novo dobo kitajskih mostov s steklenim dnom," je povedal Jang Minghva, predsednik skupine Bailu, ki stoji za projektom. "Gre za najbolj spektakularen stekleni viseči most za pešce na svetu," je vzhičen Jang.

Za božič odprti most je zgrajen iz 1.077-ih štiri centimetre debelih steklenih plošč, njegova nosilnost pa je 2.000 ljudi, a jih bodo nanj naenkrat spustili samo od 500 do 600, navaja CNN.

Vzdolž mostu bo razporejeno osebje parka, da bo pomagalo tistim, ki bi jih morda obšla slabost.

Po mostu le z "nožnimi rokavicami"
Morajo pa obiskovalci nositi posebne "nožne rokavice" (dobite jih na kraju samem), da ne bi poškodovali občutljive steklene površine - ta ukrep je bil nujen, saj so steklene plošče na številnih drugih tovrstnih mostovih že kmalu po odrtju popokale.

Most v Hongjaguju sicer ni prvi stekleni most, ki resno preizkuša pogum obiskovalcev. V Vzhodnem Tajhangu, prav tako v Hebeju, se ponašajo z 266 metrov dolgo sprehajalno panoramsko potjo, speljano ob živi skali.

In čeprav je most v Hongjaguju speljal lovoriko "najdaljšega" na svetu mostu Džangdžjadžje, ki se razteza nad kanjonom istega imena v provinci Hunan, je ta pri 300 metrih nad tlemi še vedno najvišji.