Nemci so preplavili Majorko. Foto: Reuters
Nemci so preplavili Majorko. Foto: Reuters

Ker potovanja predstavljajo dodatno grožnjo epidemiološki sliki, jih nemška vlada odsvetuje. Kljub opozorilom oblasti o nenujnih potovanjih je več tisoč Nemcev ta konec tedna poletelo proti španskemu otoku Majorka, kjer nameravajo preživeti velikonočne praznike.

V mestu Palma je tako 60 letal pristalo že v soboto, še 70 pa jih pričakujejo. Samo letalska družba Eurowings je iz devetih nemških mest opravila kar 44 poletov proti Majorki, to pa je skoraj štirikrat več kot prejšnji konec tedna. Čeprav družba sicer ni sporočila točnega števila potnikov, naj bi bili poleti precej polni. Medtem je družba Tui na otok s 15 letali prepeljala skoraj 2000 potnikov.

Prišlo naj bi še več nemških turistov. Foto: Reuters
Prišlo naj bi še več nemških turistov. Foto: Reuters

Pred vkrcanjem na letalo se morajo testirati

Nemška vlada je Majorko in druge Balearske otoke pred kratkim umaknila s seznama tveganih območij, kar pomeni, da ob vrnitvi v domovino ni več obvezna karantena in testiranje na novi koronavirus. Zaradi porasta okužb pa je vlada pozneje uvedla nov ukrep. Pred vkrcanjem na letalo morajo vsi potniki, ki pridejo z njim v Nemčijo, že opraviti testiranje.

Nemški dopustniki pa naj bi sicer imeli, če so pred vkrcanjem na letalo imeli pozitivni izvid testa na koronavirus, možnost uporabe brezplačnega hotela za karanteno. V tem primeru morajo le predložiti evropsko zdravstveno kartico.