Grčija je pri vrhu destinacij, kamor se ozirajo Slovenci za prvomajski oddih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grčija je pri vrhu destinacij, kamor se ozirajo Slovenci za prvomajski oddih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Predvsem vsi tisti, ki še niso izkoristili turističnih bonov, pa sprašujejo, kdaj se bodo tudi pri nas za namen turizma odprli hoteli.

Sorodna novica Z Brnika na otok Tenerife prvi letošnji čarterski polet s 160 potniki na krovu

Prvomajska Grčija, Tenerife, Madeira, Majorka ali Sicilija. To so glavni cilji, za katere turistične agencije že zbirajo rezervacije. Večinoma gre za čarterske polete, zato se mesta hitro polnijo.

"Glede na kar dolgo odsotnost enega takega sproščenega potovanja je zanimanje res veliko. Dobivamo dnevne klice, kjer nas gostje sprašujejo, kam, kdaj, kako, na kakšen način," razlaga Leonida Petek Rovšnik, komercialna direktorica agencije Palma.

Potovati ni več tako preprosto, kot je bilo pred letom dni, toda ovira ni niti obvezen in plačljiv PCR test. "Ta hip je največ povpraševanja zazrtega v poletje. Takrat računamo, da se bo turizem intenzivno premaknil naprej," meni Petek Rovšnikova.

Veliko zanimanja je tudi za oddih v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veliko zanimanja je tudi za oddih v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Več kot polovica bonov neizkoriščenih

Veliko zanimanja pa je tudi za domače namestitve. Verjetno tudi zato, ker več kot polovica turističnih bonov še ni bila izkoriščena.

"Mi bi si želeli, da vlada čim prej dovoli turizem v Sloveniji, tako kot je, recimo, dovoljen na Hrvaškem že ves čas. Določeni hoteli, predvsem na istrski obali, so – vsaj za konec tedna – polni domačih turistov, ker niso mogli potovati nikamor v tujino, in so zelo uspešni," razlaga Gregor Jamnik iz Združenja hotelirjev Slovenije.

Odpiranje hotelov za turistično dejavnost je predvideno šele v rumeni fazi, toda že zdaj so izgube milijonske, v hotelih je bilo odpuščenih že 60 odstotkov zaposlenih.

"Stanje v slovenskem hotelirstvu je katastrofalno, v prostem padu, nikoli slabše v zgodovini, ne najdem besed, kako hudo je," pravi Jamnik.

Kljub temu še niso obupali. Z gospodarskim ministrstvom ves čas potekajo pogovori. Želijo si, da bi lahko že čez dober mesec sprejeli turiste, in zatrjujejo, da hoteli niso vir okužb.

Zanimanja za počitnice v tujini ne manjka