Novi koronavirus je razkril vse slabosti Airbnbjevega poslovnega modela. Foto: Reuters
Novi koronavirus je razkril vse slabosti Airbnbjevega poslovnega modela. Foto: Reuters

"Brez nas ne bi imeli imperija. Naši domovi so na vaši platformi. Naši obrazi na milijonih in milijonih ponudb. Naša duša, ki vam prinaša čarovnijo ... naša stanovanja, ki vam prinašajo denar," besni v videu eden izmed Airbnbjevih gostiteljev na soustanovitelja in direktorja družbe, milijarderja Briana Cheskyja.

Okoli 700.000 Airbnbjevih gostiteljev nima kaj dosti razumevanja, da izgubljajo dobiček zaradi velikodušnosti podjetja do gostov, poroča Guardian. Chesky se je ta teden opravičil in dejal, da bo podjetje namenilo 250 milijonov dolarjev za kritje 25 odstotkov odpovedanih rezervacij med 14. marcem in 31. majem. Ob tem bodo še 10 milijonov dolarjev vložili v sklad pomoči za "supergostitelje", ki so jih odpovedi najbolj prizadele.

Poleg tega so se ustanovitelji Airbnbja za pol leta odrekli plačam, vodilnim predstavnikom podjetja pa bodo plače prepolovili. "Čeprav se morda zdi drugače, smo partnerji," je zapisal Chesky v e-pismu gostiteljem. "Ko vaš posel trpi, trpi tudi naš. Vemo, da vas je trenutno veliko v stiski, kar potrebujete, pa so dejanja, ne besede."

Airbnb si je s pristojbinami za rezervacije, ki jih zaračunava tako gostiteljem kot gostom, ustvaril za tri milijarde dolarjev gotovinskih rezerv, navaja Reuters. Samo lani je imel za 4,8 milijarde dolarjev dobička. Gostiteljem zaračunajo tri odstotke za vsako rezervacijo, gostom pa do 14,2 odstotka.

Ulice Barcelone, kjer se običajno tare turistov, zdaj samevajo. Kriza po pandemiji bo v Španiji velika. Foto: Reuters
Ulice Barcelone, kjer se običajno tare turistov, zdaj samevajo. Kriza po pandemiji bo v Španiji velika. Foto: Reuters

In glavobol po pandemiji novega koronavirusa bo skoraj zagotovo trajal še precej dlje od 31. maja ali kadar koli že bodo posamezne vlade sprostile omejitve gibanja. Gostitelji tožijo o praznih koledarjih še pozno v poletje, raziskava analitične spletne strani AirDNA pa kaže, da so rezervacije v nekaterih mestih padle tudi za 96 odstotkov.

Popolna ustavitev dotoka

Za tiste gostitelje, ki občasno dajejo v najem svojo dodatno spalnico, jim izguba dobička zaradi virusa predstavlja zgolj frustracijo. A za tiste, ki so si zgradili pravi nepremičninski portfelj in se zanašajo na konstanten tok gostov, vsak dodaten teden, kaj šele mesec, pomeni pravo finančno katastrofo, piše Guardian.

Kriza ni nič manj katastrofalna tudi za 38-letnega Cheskyja in Airbnbjeve uslužbence, ki imajo v podjetje vložene delnice. Družbi se je letos obetal velik razcvet na trgih, a zdaj so bili prisiljeni vrednost podjetja znižati z 31 milijard dolarjev na 26. Na nejevoljo zaposlenih.

"Za Airbnb je to najhujši mogoči scenarij," pravi Richard Holway, direktor analitične družbe TechMarketView. "V nasprotju z drugimi tehnološkimi podjetji, kot je Uber, ki lahko še vedno služi z dostavami, se Airbnb ne more preusmeriti. Ničesar ne morejo storiti, da bi trenutno imeli kakršen koli dobiček. Vse nakazuje, da se je dobiček Airbnbja po vsem svetu preprosto ustavil."

In še: "Novi koronavirus in karantena sta izpostavila Airbnbjev poslovni model, ki bo s seboj potegnil na dno na tisoče in tisoče ljudi. Gostitelji so šli v to stoodstotno in so zdaj v zelo, zelo težkem položaju."

Kanadski kratki in jedrnati "ne"

New York Post tako predstavlja zgodbo enega od gostiteljev, ki je padel s 3800 dolarjev mesečnega zaslužka na čisto ničlo. Lee Thomas, 60-letni upokojenec iz New Yorka, prek Airbnbja za 85 dolarjev na noč oddaja svojo garsonjero v Ozone Parku. Ker je stanovanje blizu letališča, je običajno priljubljeno in Thomas v njem gosti goste z vsega sveta. A zaradi krize mu je dobiček povsem usahnil in zdaj živi zgolj od mizerne pokojnine.

Do Airbnbjevih gostiteljev tudi tiste vlade z več socialnega čuta nimajo posluha. Ko so kanadski gostitelji ta teden vlado zaprosili za finančno pomoč, od nje niso dobili več kot ene same besedice. "Ne," je skopo in odločno tvitnil sekretar za stanovanja in poslanec Adam Vaughn.

Nekateri gostitelji zdaj skušajo nastalo situacijo reševati z oddajanjem svojih stanovanj, kar se že kaže v precejšnjem porastu novih stanovanj, ki so v teh tednih na voljo po vseh turistično priljubljenih metropolah.

Holway pravi, da se veliko gostiteljev zanaša na dobiček od Airbnbja za odplačevanje hipotek na ne eno, ampak več nepremičnin. Številni so obogateli na račun Airbnbja. Tako je eden od gostiteljev Londona v enem samem letu dal v najem kar 881 nepremičnin po britanski prestolnici, s čimer je zaslužil vrtoglavih 11,9 milijona funtov, navaja AirDNA. Omenjena neimenovana oseba naj bi bila leta 2017 največji zaslužkar med Airbnbjevimi gostitelji na svetu.