Portorož je trenutno najbolj zasedeno slovensko turistično središče. Foto:
Portorož je trenutno najbolj zasedeno slovensko turistično središče. Foto:
Kranjska Gora
V primerjavi z Bledom in Bohinjem, imajo v Kranjski gori več slovenskih turistov.

Na Obali, predvsem v Portorožu in Piranu, se hotelirji v teh dneh že lahko pohvalijo z do 91-odstotno zasedenostjo, torej je na piranskem oddanih nekaj več kot 4500 ležišč. Skoraj tri četrtine gostov je iz tujine, največ Italijanov, Nemcev in Avstrijcev, vedno več pa je tudi Rusov in Skandinavcev. Zasedenost je sicer podobna lanski v istem obodbju. V Izoli beležijo 90-odstotno zasedenost približno 1700 ležišč.Izjema je Koper, tam je zasedenost le 60-odstotna.

Več prostih sob na severnem Primorskem
Nekoliko lažje je dobiti hotelsko sobo na severnem Primorskem, a se zasedenost tudi tam giblje med 70 in 80 odstotki, vendar je tam precej bolj odvisna od vremena. Zasebnih sob je oddanih približno 60 odstotkov. Pa še zanimivost: Na Bovškem opažajo porast avstralskih turistov.

Prosti kampi in apartmaji
Precej slabša je ob morju zasednost v kampih, ki so le polovično zasedeni, in v zasebnih sobah ter apartmajih. Lani je bilo turistov, ki so kampirali ali najeli apartma pri zasebniku le nekaj več.

Dobro gre tudi na Gorenjskem
Podobno kot v Obalnih hotelih je tudi na Bledu in v Bohinju zasedenost 90-odstotna, kjr si v primeru lepega vremena obetajo še boljšo sezono, kot je bila lanska. Slovennskih gostov je tam le nekaj odstotkov, veliko več je Britancev, Nemcev, Italijanov in tudi Američanov.

Slabi rezultati v Bohinju
Na Bohinjskem, je oddanih med 60 in 80 odstotki zasebnmih sob in apartmajev. Na tem območju si sicer prizadevajo podaljšati turistično sezono tudi z dodatno ponudbho, denimo festivali, saj v nasprotju z Bledom, tam ni tako dobrih rezultatov, saj sta bila marec in april zaradi slabega vremena in obnove hotela Jezero precej slabše obiskana. Poleg tega se srečujejo tudi s pritožbami turistov glede stanja v določenih hotelih.

Tursitčne kapacitete v Kranjski Gori so nekoliko manj zasedene, in sicer hoteli med 70 in 80 odstotki, po 20. juliju, ko Italijani odidejo na počitnice, pa pričakujejo višjo zasedenost. Za razliko od Bleda in Bohinja, je v Kranjski Gori več Slovencev, prihajajo pa tudi Hrvatje in Belgijci.

Ljubljana povečala število nočitev
Medtem pa je ljubljanski Turistično-informacijski center sporočil, da so v primerjavi z lanskimi prvimi šestimi mesecu letos v istem obdobju zabeležili 9,6 odstotka več nočitev, povišal pa se je tudi čas bivanja v glavnem mestu - na 2,1 dneva.